Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că reacţiile adverse la serul AstraZeneca pot fi mai frecvente după prima doză, comparativ cu alte vaccinuri, dar scad la a doua administrare.


Precizările au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă, unde dr. Valeriu Gheorghiţă a fost întrebat cum îşi explică faptul că multe persoane vaccinate cu serul AstraZeneca se plâng de reacţii adverse mai grave, aspect confirmat şi de cifrele oficiale, transmite Agerpres.

„Explicaţia este legată de reactogenitatea acestui tip de vaccin. Este un alt tip de vaccin, foloseşte un vector viral. Pot să vă spun că nu sunt neapărat reacţii adverse mai grave, sunt, poate, mai frecvente decât cele de la vaccinurile care folosesc o altă tehnologie. Însă, particularitatea este legată de faptul că, la cea de-a doua doză, rata de reacţii adverse este mult scăzută, comparativ, de pildă, cu vaccinurile care folosesc platforma de ARN mesager, unde am observat că la doza a doua frecvenţa reacţiilor adverse este mai mare decât după prima doză”, a precizat dr. Valeriu Gheorghiţă.

Medicul a menţionat că, în cazul vaccinului bazat pe vector viral, organismul reacţionează atât faţă de adenovirus, cât şi faţă de antigenul care rezultă ulterior din vaccin, adică proteina „spike”.

„Ţine de reactogenitatea vaccinului şi ţine de modalitatea de răspuns a organismului nostru faţă de acest tip de antigen, care - în cazul vaccinului bazat pe vector viral, organismul reacţionează atât faţă de vector, faţă de acel adenovirus, cât şi faţă de antigenul care rezultă ulterior din vaccin, adică proteina „spike”. Acesta este motivul pentru care sunt mai frecvente. Dar ce este important de reţinut este beneficiul pe care îl obţinem după vaccinare. Iar, la a doua doză, frecvenţa reacţiilor adverse este semnificativ mai redusă decât după prima doză”, a mai precizat medicul.


Farmacist