Dr. Gindrovel Dumitra, medic primar medicină de familie şi vicepreşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, vorbeşte într-un interviu pentru MedicHub despre situaţia medicilor de familie, care au făcut faţă cu brio în această perioadă a pandemiei. Însă, deschiderea şcolilor ar putea solicita mult mai mult activitatea medicului de familie. „În acest moment, avem un număr semnificativ de medici care şi-au pierdut viaţa. Mesajul meu pentru colegi e foarte simplu: trebuie să aibă încredere şi să respecte regulile cu stricteţe. Şi trebuie să ofere ceea ce pacienţii au nevoie în acest moment”, a spus dr. Gindrovel Dumitra.


MedicHub: Cum vedeţi dumneavostră situaţia actuală, când avem un număr mare de infectări pe zi?

Dr. Gindrovel Dumitra: Este evident că în acest moment suntem pe o tendinţă staţionară a numărului de cazuri de infectare, pentru că ele se menţin constante, în ultimele 2 sau 3 săptămâni. Dar ne-am dus mai jos de vârful pantei. Însă, este prea devreme ca să putem să tragem concluzii. Din această perspectivă, din punctul meu de vedere, orice este posibil, inclusiv o evoluţie ascendentă, un număr mare de cazuri, ori o evoluţie staţionară.

MedicHub: Au fost dezbateri despre deschiderea şcolii. Credeţi că începerea şcolilor reprezintă un pericol, în sensul că va creşte mult numărul de infectări?

Dr. Gindrovel Dumitra: Totul depinde foarte mult de noi, bazându-ne pe experienţa din ţările la care, să zicem, au început şcolile. În toate aceste ţări a crescut număr total de cazuri. În alte ţări acest număr de cazuri a rămas la fel. Totul va depinde de modul în care noi vom reuşi să adaptăm începerea şcolii la contextul epidemiologic.

MedicHub: Ce rol ar trebui să aibă medicii şcolari în această perioadă?

Dr. Gindrovel Dumitra: Eu zic că nu doar medicii şcolari, ci cadrele medicale în general. Dar rolul lor va fi minimalizat dacă părinţii nu vor fi responsabili. În primul rând, avem un număr de şcoli care nu au medici şcolari. În rural ei lipsesc cu desăvârşire. Acesta este un aspect foarte important. În al doilea rând, nu contează doar medicul şcolar, ci şi echipa care oferă asistenţă şcolară. Din această perspectivă cred că prezenţa unei echipe în fiecare şcoală este obligatorie în această etapă. Adică, nu ne putem limita la prezenţa medicilor şcolari în mediul urban, aşa cum se întâmplă în acest moment. Este nevoie ca şi în mediul rural consiliile locale să îşi aroge acele atribuţii pe care le au prin OUG 162/2008 şi, cu toate că au trecut 12 ani de când au primit aceste sarcini de a înfiinţa cabinete medicale în fiecare şcoală, nu s-a întâmplat acest lucru. Condiţiile pandemice ne obligă să îndeplinim această obligaţie locală, pentru că prezenţa cadrului medical este obligatorie.

MedicHub: Ar trebui ca medicul să facă triajul epidemiologic în fiecare dimineaţă?

Dr. Gindrovel Dumitra: Triajul trebuie efectuat în fiecare dimineaţă de către părinte atunci când se trezeşte copilul. Părintele trebuie să constate, nu trebuie să-l consulte. Au fost atâtea discuţii în ultima perioadă, în care părinţii au spus că ei nu sunt medici. Ok, nu sunt medici, dar sunt părinţi. Orice părinte recunoaşte simptomatologia când vorbim de infecţii respiratorii, digestive sau de orice alte boli. Al doilea rol foarte important în triajul epidemiologic este cel al cadrelor didactice, adică, dacă vedem că starea copilului se înrăutăţeşte, atunci profesorul trebuie să anunţe părintele şi cadrul medical din şcoală.

MedicHub: Cam câte şcoli nu au medic şcolar?

Dr. Gindrovel Dumitra: Ministerul Sănătăţii a dat o cifră, şi anume faptul că sunt angajaţi 1000 de medici şcolari, dintre care 300 şi ceva sunt stomatologi. Asta înseamnă că, dacă fiecare localittate are o şcoală, iar, în România, sunt peste 4.000 de localităţi, asta înseamnă că aproximativ 70% nu au personal medical angajat.

MedicHub: Cum s-au descurcat medicii de familie în perioada aceasta?

Dr. Gindrovel Dumitra:  A fost o experinţă complet nouă. A trebuit, la un moment dat, să improvizăm, pentru că ne întâlneam cu multe situaţii pe care nu le-am mai întâlnit înainte. Am avut multe provocări. Ne-am întâlnit cu situaţii în care în cabinetele noastre au sosit pacienţi care au fost confirmaţi pozitiv. Toate acestea au constituit provocări. Cea mai dificilă situaţie a fost în starea de urgenţă, când noi nu aveam nimic. Lipsa echipamentelor combinată cu lipsa informaţiilor despre evoluţia bolii şi transmisibilitatea bolii au creat foarte multe probleme.

MedicHub: Aveţi un mesaj pentru medicii de familie?

Dr. Gindrovel Dumitra: În acest moment, avem un număr semnificativ de medici care şi-au pierdut viaţa. Mesajul meu este foarte simplu: trebuie să aibă încredere şi să respecte regulile cu stricteţe. Şi trebuie să ofere ceea ce pacienţii au nevoie în acest moment.