Campania educaţională „Atlas Gripal: Totul despre gripă şi vaccinare antigripală” privind importanţa imunizării antigripale în rândul copiilor şi adolescenţilor continuă şi în sezonul 2022-2023. Medicii spun că vaccinarea anuală împotriva gripei rămâne cea mai eficientă metodă de prevenţie.


„Împreună cu susţinerea Ministerului Sănătăţii şi a Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), campania educaţională <<Atlas Gripal: Totul despre gripă şi Vaccinare Antigripală>> continuă şi în sezonul 2022-2023. Rolul platformei www.atlasgripal.ro este, încă de la lansarea acesteia, acela de a informa populaţia şi părinţii despre importanţa prevenţiei prin imunizarea antigripală în rândul copiilor şi adolescenţilor, despre complicaţiile bolii asupra organismului, precum şi despre opţiunile de vaccin disponibile pe piaţa din România”, informează un comunicat, informează Agerpres.

Obiectivele campaniei de informare asupra vaccinării antigripale rămân prevenţia şi reducerea severităţii bolii gripale, precum şi posibilitatea reducerii vizitelor în ambulatoriu, a spitalizărilor şi a internărilor la unităţile de terapie intensivă, reducând astfel presiunea asupra sistemului de sănătate din România, precizează sursa citată.

Anul acesta, pe platforma www.atlasgripal.ro a fost adăugat un nou conţinut interactiv, reprezentat de animaţii, care explică pe înţelesul tuturor, informaţii despre prevenirea gripei, precum şi despre importanţa imunizării prin vaccinarea antigripală. Platforma rămâne în continuare unul dintre cele mai relevante instrumente în procesul de informare, un spaţiu digital ce oferă acces la informaţii sigure şi esenţiale în legătură cu gripa şi prevenţia acesteia, se mai arată în comunicat.

Potrivit preşedintelui Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Dina Mergeani, în sezonul 2022-2023, imunizarea antigripală rămâne, extrem de importantă şi eficientă pentru a reduce riscul unei duble infectări cu virus gripal şi SARS CoV-2.

„De asemenea, în acest mod, putem preveni posibile complicaţii determinate de virusul gripal în rândul copiilor, dar şi al grupurilor de persoane vulnerabile, precum gravidele sau persoanele peste 65 de ani. Vaccinarea antigripală a copiilor şi adolescenţilor este cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă, mai ales că sezonul gripal începe în luna octombrie şi poate dura până în luna mai”, a precizat dr. Mergeani, citat în comunicatul de presă.

Coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF, dr. Gindrovel Dumitra, recomandă începerea vaccinării cât mai devreme pentru copiii care trebuie să primească două doze, copii care sunt vaccinaţi gripal pentru prima dată pentru ca, la sfârşitul lunii octombrie, să poată finaliza schema de vaccinare.

„Este de dorit să administrăm acest vaccin începând cu a doua jumătate a lunii octombrie pentru gravide, persoane cu boli cronice şi vârstnici, astfel încât să avem o protecţie asigurată pe întreaga perioadă în care poate să circule virusul în ţara noastră”, a afirmat dr. Dumitra.

Dr. Victoria Aramă, de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, susţine că eficienţa vaccinului este „cât se poate de bună”, fiind estimată între 70 şi 90%, în funcţie de vârsta persoanei.

„Gripa debutează, de obicei, brusc cu febră, frisoane, dureri musculare, durere de cap, lipsa poftei de mâncare si, ulterior, tuse, nas înfundat, vărsături sau diaree. Complicaţiile grave ale gripei pot apărea la orice vârstă, însă, unele persoane sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta complicaţii în gripă. În această categorie de populaţie la risc sunt incluşi copiii mai mici de cinci ani, precum şi persoanele cu boli cronice, indiferent de vârstă (astm bronşic, diabet zaharat, bolile de inimă, ciroza hepatică), femeile însărcinate şi persoanele de peste 65 de ani. Eficienţa vaccinului este una cât se poate de bună, fiind estimată între 70 şi 90%, în funcţie de vârsta persoanei pe care o vaccinăm”, a spus la rândul său dr. Victoria Aramă, de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”.


Medic