Epidemiologul şi cercetătorul Octavian Jurma vorbeşte într-un interviu pentru MedicHub despre noua tulpină a SARS-CoV-2, descoperită recent în Anglia. Specialistul spune: „se pare că are un tropism, are o filiaţie un pic mai mare pentru tineri decât vechea tulpină, deci şi tinerii se infectează ceva mai uşor. Ponderea tinerilor creşte în numărul de infectări”.


Numărul de infectări a mai scăzut în ultima perioadă. Cum vedeţi dumneavoastră situaţia prezentă?

Dr. Octavian Jurma: Situaţia de la noi este bună, dar este exagerat de bună în raportările oficiale, ca să sumarizez pe scurt. Faptul că numărul de teste a scăzut foarte mult, după 1 decembrie, a avut un impact pe curbă, la fel variaţia ratei de pozitivare şi atunci e mai greu să urmăreşti. Dar am reuşit să creez un algoritm care să facă compensaţii pentru aceste diferenţe şi să ne uităm un pic la numere, cum ar fi fost ele dacă am fi continuat la maximul care a fost atins în luna noiembrie - de 38.000, având în vedere că numărul de teste a scăzut la mai puţin de jumătate. Numărul de cazuri este în medie de 4.000, dar în realitate ne aflăm mai degrabă la 7.000 de cazuri pe zi, deci o mare parte din această scădere este aparentă. Scăderea e confirmată şi de scăderea numărului de internări, dar, dacă te uiţi la curba internărilor, acestea sunt mai apropiate de curba obţinută prin normalizare. Deci, foarte mult din scădere este obţinută prin scăderea numărului de teste şi asta dă aparenţa că am obţinut rezultate ca cele sugerate de simularea făcută de ECDS – în noiembrie au apărut acele simulări pentru toate ţările şi exact pe curba aceea ne încadrăm la raportarea oficială.

Totuşi, la noi situaţia este diferită de celelalte ţări.

Dr. Octavian Jurma:
România este printre cele mai relaxate ţări în această privinţă. În multe ţări sunt restricţii majore şi tocmai din această cauză este surprinzătoare această curbă. Dar este o curbă obţinută prin scăderea numărului de teste. Deci, este o componentă artificială.


Ce ne puteţi spune despre noua tulpină a coronavirusului descoperită în Anglia?

Dr. Octavian Jurma: Cea mai mare problemă este legată de apariţia acestei noi tulpini. Mutaţiile peste genul acesta de virusuri apar tot timpul – vreo două mutaţii pe lună sunt detectate. Înmulţite cu numărul de ţări, sunt mii de variante. Anglia, în particular, are o capacitate uriaşă de a identifica aceste tulpini, pentru că ele se procesează diferit de testele PCR, trebuie citit întreg genomul. Se trimit eşantione de virusuri pe care le secvenţiază complet şi analizează mutaţiile. În Anglia se detectează mai mult decât în oricare altă parte în Europa asemenea mutaţii. Ei au identificat în septembrie această mutaţie şi au putut să o urmărească ca pondere în numărul de infectaţi, astfel încât au descoperit că peste 60% din cazuri de infectare sunt cu această tulpină.


În cât timp de la vaccinarea împotriva COVID se obţine imunitatea? Această a doua tulpină poate afecta eficienţa vaccinării?

Dr. Octavian Jurma: Felul în care se leagă virusul de celulele noastre, prin intermediul unui receptor foarte specific, nu-i permite să facă nişte mutaţii atât de semnificative, cum se întâmplă în cazul gripei. Deci, nu se poate abate aşa de mult de la conformaţia receptorului, astfel încât să nu ne mai poată infecta. Şi, de aceea, vaccinul mă aştept să fie eficace. Laboratoarele încep să confirme, iar majoritatea specialiştilor cu care m-am consultat, inclusiv specialiştii din afară, mi-au confirmat că se aşteaptă să vadă o scădere majoră determinată de eficienţa vaccinului. Pe de altă parte, astfel de mutaţii pot sugera faptul că virusul se află pe o anumită cale de scăpare, că-şi caută cumva o cale să ocolească mijloacele acestea de protecţie şi de aceea trebuie să ne vaccinăm repede şi să dobândim o imunitate de turmă repede.


Mulţi se întreabă dacă în condiţiile în care au loc mutaţii mai are efect vaccinul.

Dr. Octavian Jurma: Vaccinul este mult mai eficient de multe ori decât imunizarea naturală obţinută prin  infecţie, pentru că au fost alese exact acele secvenţe de material genetic care produc răspunsul imun cel mai puternic. Dar nu facem boala puternică, facem doar răspunsul imun cel mai puternic la această boală. Şi de aceea, de multe ori apar şi efecte secundare. Acestea reprezintă felul în care răspunde organismul la boală dar mult diminuat. Dar este bine dacă apar aceste semne, pentru că organismul reacţionează bine. Şi, dacă aceste efecte sunt mai grave, înseamnă că poate tu ai fi făcut şi o boală mult mai gravă. Trebui să înţelegem că noi alegem între infecţia naturală şi vaccinare, nu între vaccinare şi să ne plimbăm liber şi liniştiţi pe stradă. Suntem într-o pandemie şi trebuie să cântărim riscurile corespunzător, că nu e vorba de riscul vaccinării şi să nu ne vaccinăm, este vorba de riscul vaccinării şi riscul infecţiei. Această tulpină nouă se pare că are un tropism, are o filiaţie un pic mai mare pentru tineri decât vechea tulpină, deci şi tinerii se infectează ceva mai uşor. Ponderea tinerilor creşte în numărul de infectări. Dar nu există o creştere a gravităţii bolii, ci doar o creştere a ratei de infectare.


Avem şanse ca, după vaccinare, epidemia să fie încetinită în primăvară?

Dr. Octavian Jurma: Este exclus ca, în primăvară, vaccinul să aibă un impact. Dar, la vară, va avea, mai ales dacă va fi respectat şi calendarul vaccinării măcar în proporţie de 80% - mă aştept să evităm un nou val. Vaccinul administrat în proporţie de 70% la populaţie va putea eradica boala cu totul, la fel ca rujeola pe care o ţinem sub control cu ajutorul vaccinurilor.


Sunt sceptici şi printre medici. Ce le transmiteţi?

Dr. Octavian Jurma: Personal aş fi vrut să văd nişte cursuri organizate de Ministerul Sănătăţii pentru medici. În primul rând, medicii ar fi trebui instruiţi ca să înţeleagă aspecte elementare despre imunologie, virusologie, tocmai pentru a nu deveni ei vectori de dezinformare.


Care este mesajul dumneavoastră pentru profesioniştii din sănătate?

Dr. Octavian Jurma: În primul rând, să se informeze din sursele lor profesionale, din surse de calitate, din informările specializate. În al doilea rând, să se implice mai mult în comunicare, ştiu că e foarte greu când eşti obosit, dar, dacă noi nu facem educaţia oamenilor în privinţa măsurilor care trebuie luate, a felului în care vaccinul poate ajuta, cine s-o facă? Inclusiv pe partea socială, pentru că ei ştiu cel mai bine că, dacă nu oprim robinetul infectărilor, aceşti oameni vor veni în spitale şi îi vor copleşi.

Medic