Oamenii au răspândit virusul care a provocat COVID-19 la exemplare sălbatice de cerbi cu coadă albă din Statele Unite în cel puţin 100 de cazuri, la sfârşitul anului 2021 şi începutul lui 2022, conform unui nou studiu realizat de Departamentul de Agricultură din SUA (USDA).


Cercetătorii, care au colectat 8.830 de probe respiratorii de la exemplare sălbatice de cerbi cu coada albă din 26 de state americane Washington DC, în perioada noiembrie 2021 şi aprilie 2022, au constatat că infecţia s-a extins la populaţia de cervide, informează CNN şi Agerpres.

În cel puţin trei cazuri, specialiştii suspectează că oamenii au contractat ulterior virusul de la cerbi.

Oamenii de ştiinţă au identificat 282 de cerbi infectate cu COVID-19 şi 34 variante diferite ale virusului în probele colectate, inclusiv variantele alpha, gamma şi delta, mai comune la începutul pandemiei, şi omicron, dominantă în cazurile mai recente.

Analizele evolutive au demonstrat că aceste virusuri prezente la cervide îşi au originea în cel puţin 109 cazuri independente de contaminare la oameni, care au condus ulterior la 39 de cazuri de cazuri de transmitere între aceste animale şi la cel puţin trei cazuri de transmitere potenţială de la cerbi la om.

Constatările sugerează că mai multe variante de SARS-CoV-2 au fost introduse în acest mod, au devenit enzootice şi au co-circulat în rândul populaţiei de cervide, potrivit studiului publicat în jurnalul ştiinţific Nature Communications.

În cazul în care virusul continuă să circule în cadrul populaţiei de cervide, aşa cum s-a întâmplat la oameni, studiul sugerează că aceste animale ar putea deveni un rezervor pe termen lung, permiţând virusului să se ascundă şi să dezvolte mutaţii noi şi potenţial mai periculoase.

Oamenii de ştiinţă se tem că aceste virusuri s-ar putea transmite înapoi la populaţia umană, existând riscul de declanşare a unui alt val sever, aşa cum s-a întâmplat în cazul variantei omicron, apărută parcă din senin. Deşi acest scenariu este îngrijorător, este încă în mare parte teoretic, notează CNN.

Aşa cum nu există un vaccin care să prevină complet transmiterea infecţiilor cu COVID-19 la oameni, nu există niciun vaccin care să împiedice transmiterea la animale.

Cerbii şi oamenii au receptori ACE2 similari, aceştia reprezentând porţile de acces pe care virusul le foloseşte pentru a pătrunde în celule.

Şi pisicile sunt susceptibile la contractarea virusului, la fel ca multe alte specii de animale din crescătorii sau din grădini zoologice.

Conform Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA, riscul unei persoane de a se infecta cu COVID-19 de la animale domestice sau sălbatice este scăzut. Agenţia a recomandat ca anumite grupuri de persoane, cum ar fi vânătorii, să ia măsuri de precauţie speciale pentru reducerea acestui risc.

 

 

ORL