Noile teste vor fi prelucrate în Laboratorul de Diagnostic şi Investigare în Sănătate Publică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Alba şi vor stabili un diagnostic clar şi diferenţiat, facilitând astfel un tratament medicamentos corect pentru pacient.


Virusurile gripale care vor putea fi detectate prin teste RT-PCR sunt Influenza A, Influenza B şi RSV (Virus respirator sinciţial), se precizează într-un comunicat preluat de Agerpres.

Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a declarat că acest sistem este implementat în contextul creşterii numărului de cazuri de boli respiratorii produse de virusuri în acest sezon şi a subliniat importanţa stabilirii unui tratament corect.

„Implementăm acest nou sistem de detectare a virusurilor gripale ca o necesitate, având în vedere explozia de cazuri de boli preponderent respiratorii produse de virusuri ce se manifestă din plin în acest sezon. Este extrem de important în stabilirea unui tratament corect să ştim dacă avem de-a face cu un virus gripal sau nu, dacă prescriem sau nu antibiotic. Până acum, în judeţ, se realizau doar teste rapide pentru detectarea virusurilor gripale, ştiut fiind că acurateţea unui test rapid nu poate fi aceeaşi cu a unui test de laborator. Pentru confirmare, testele erau trimise spre prelucrare la Institutul Cantacuzino din Bucureşti. Vom scuti un timp preţios în stabilirea unui diagnostic şi deci a unui tratament adecvat”, a declarat Alexandru Sinea, citat în comunicat.

Pacienţii se pot prezenta începând de marţi, 13 decembrie 2022, între orele 8.00 – 12.00, direct la punctul de recoltare situat în parcarea Policlinicii de pe strada Muşeţelului nr. 2, din Alba Iulia.

Recoltarea probelor se poate face şi de către medicii de familie sau în spitale, acesta fiind trimise ulterior la laboratorul DSP Alba.

„Nefiind incluse în vreun program naţional de testare asemenea testelor COVID, testele RT-PCR gripale nu pot fi realizate gratuit, pe bază de trimitere”, se mai menţionează în comunicatul DSP Alba. Costul unui test RT-PCR gripal este de 190 de lei.

 
ORL