Din aceeași categorie
România are nevoie de o strategie coerentă, susținută și depolitizată pentru a crește rata de vaccinare și a proteja sănătatea publică, au atras atenția specialiștii la o conferință organizată de Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) în contextul Săptămânii Europene a Imunizării.
Cu această ocazie ei au încercat să găsească și câteva soluții pentru a crește rata de vaccinare din România.
„Pentru a stimula vaccinarea, creșterea încrederii populației în corpul medical cred că este cea mai importantă, pentru că nu e vorba numai de dezinformare, e vorba și de modul în care primesc mesajul de la profesioniștii din sănătate – cu neîncredere, punând în balanță cu informații pe care le iau din afara cabinetului, încercând să contracareze oricare argument care li se aduce. Cred că trebuie să avem un limbaj comun toți, astfel încât să reușim să facem lucrurile să funcționeze”, a declarat dr. Raluca Ghionaru, președinta AREPMF.
În acest context, prof.dr. Simin-Aysel Florescu, atras atenția că tendințele în ceea ce privește vaccinarea sunt în scădere: „Epidemia de rujeolă este în continuare prezentă, chiar dacă la nivel național pare a fi o ușoară scădere a numărului de cazuri. (...) Aceasta în paralel cu tusea convulsivă care continuă să persist, în ciuda tuturor sfaturilor pe care le dăm în privința vaccinării. Mai nou au apărut și cazuri de varicelă – vaccinarea împotriva ei nu este inclusă în programul național, este un vaccin suplimentar. (...) În ceea ce privește vaccinarea, tendințele sunt neplăcute. [ratele de vaccinare] sunt în scădere și probabil vor continua să scadă”.
Acoperire vaccinală scăzută
Cele mai recente statistici arată că în România, acoperirea vaccinală este de aproximativ 50-60%. În încercarea de a crește aceste rate, autoritățile au operat câteva modificări legislative.
„Există noi reglementări legislative care au deschis drumul către ceea ce ne doream de multă vrem: extinderea vaccinării, respectiv, vaccinarea pe toată durata vieții. Odată cu aprobarea acelor acte normative, respectiv compensarea vaccinării pentru anumite grupuri populaționale la risc – adulți, vârstnici, gravide – vom (...) încerca să implicăm mai mult și autoritățile locale pentru a implementa această strategie de vaccinare, care include și dezvoltarea acelor centre comunitare integrate, prin care serviciile medicale primare, inclusiv vaccinarea, trebuie aduse mai aproape de comunitate”, a explicat dr. Aurora Stănescu, coordonatoarea programului național de vaccinare.
Aceste modificări legislative au fost cuprinse și într-o broșură a cărui variantă electronică (e-book) a fost lansată în cadrul conferinței AREPMF.
„Am lansat și un e-book, care cuprinde 12 pagini din cele 500 de legislație privind compensarea vaccinurilor. Sunt sintetizate grupele la care se poate compensa vaccinul, cum se prescrie rețeta, [documentul cuprinde și] un mic program de vaccinare: câte doze cuprinde [un vaccin], cum se aplică această vaccinare pentru fiecare pacient în parte. Legislație pe care ne bazăm este cuprinsă tot acolo. Este vorba de vaccinurile cuprinse în strategia națională de vaccinare”, a explicat președinta AREPMF. Formatul fizic al broșurii a fost lansat la congresul AREPMF din luna martie.
vaccinareAREPMFvaccinare pe toata durata vietiicompensare vaccinuriacoperire vaccinala