La sfârșitul săptămânii trecute s-au reunit la București aproximativ o sută de medici specialiști dermatologi pentru a dezbate, în cadrul seminarului organizat de Eli Lilly, noutățile din domeniul conduitei terapeutice asociatepsoriazis-ului. Bolnavii de psoriazis moderat/sever din România au – din luna decembrie 2017 – acces gratuit la un nou tratament biologic. TALTZ (Ixekizumab), adus în România de compania Lilly, este, potrivit studiilor clinice extinse derulate până în prezent, o soluție rapida și eficace pentru tratamentul psoriazisului moderat/sever.

Impactul social major al psoriazisului este reflectat de studii și evaluări ale unor prestigioase instituții internaționale. În luna martie 2017 s-a publicat un raport al „The Economist Intelligence Unit” (EIU), cu titlul „Încurajarea politicilor publice destinate adresării provocărilor psoriazis-ului”, pentru evaluarea progresele făcute în urma apelurilor Organizației Mondiale a Sănătății pentru acțiune globală împotriva psoriazisului, din 2014 și 2016. Concluziile raportului includ:

  • Gradul general de conștientizare al suferințelor asociate psoriazis-ului este scăzut; percepția comună este că avem de-a face cu „mâncărimi ale pielii”, nu cu o condiție medicală de tip autoimun, cu implicații serioase și pe termen lung, inclusiv în ceea ce privește gradul de stigmatizare și discriminare asociate psoriazis-ului;
  • Psoriazisul poate afecta negativ majoritatea activităților zilnice de rutină, dar și psihicul bolnavului, care se confruntă cu depresii, anxietate și alte probleme mentale ce apar din cauza aspectului pielii și a simptomelor persistente asociate. Pacienții cu psoriazis sunt de două ori mai predispuși la gânduri de sinucidere comparativ cu cei care au alte boli cronice și pot prezenta o incidență crescută a unor suferințe asociate, precum bolile de inimă, diabetul, bolile articulare și altele;
  • Lucrătorii din domeniul sănătății trebuie să fie în mod regulat bine informați despre psoriazis, astfel încât acesta sa poată fi diagnosticat într-un stadiu incipient.

”Portofoliul Lilly – inclusiv în domeniul dermatologiei – conține multe produse noi, din care 7 sunt în studiu de fază „III”, 8 în studii de fază „II” și 21 de produse sunt în studii de fază „I”. Dezvoltarea unui medicament cum este TALTZ (Ixekizumab)pentru psoriazis durează aproximativ 10 ani, investiția ridicându-se la peste 2,5 miliarde de dolari” – a arătat dl. Ilya YUFFA, Președinte și General Manager, Lilly International, Italy Hub.

Pentru a veni și mai mult în sprijinul pacienților și profesioniștilor din domeniu, Lilly a inițiat parteneriate cu Societatea Română de Dermatologie, Asociația Dermatologilor din Moldova și Uniunea Dermatologilor Ieșeni. Scopul acestor parteneriate este de a susține medicii prin demersuri multidisciplinare care vizează patologia psoriazică, de a identifica nevoile percepute în rândul medicilor care tratează psoriazisul, și de a concepe un ”ghid de conduită terapeutică” menit să-i ajute pe specialiști în contextul actual.