Agenţia de reglementare a medicamentelor din Elveţia, Swissmedic, a anunţat că a autorizat primul vaccin bivalent anti-COVID din această ţară, care va putea fi utilizat ca doză booster.


Vaccinul Spikevax, dezvoltat de compania americană Moderna, cu ajutorul tehnologiei ARN mesager, împotriva a două variante ale SARS-CoV-2, a fost autorizat pentru toate persoanele cu vârste de peste 18 ani, au precizat reprezentanţii Swissmedic, citaţi de Reuters şi Agerpres.

Swissmedic a emis o autorizaţie temporară de utilizare a acestui vaccin, care a fost adaptat pentru a oferi protecţie împotriva a două tulpini diferite ale virusului, relatează site-ul swissinfo.ch.

Noul vaccin, denumit „Spikevax Bivalent Original/Omicron”, a fost conceput pentru a fi administrat în două doze de câte 0,5 ml.

Fiecare doză conţine 25 de micrograme din vaccinul original Spikevax mRNA-1273 şi 25 de micrograme de ARN mesager care vizează varianta Omicron (subvarianta originală BA1 şi subvariantele BA.4/BA.5).

Reprezentanţii Swissmedic au declarat că acest vaccin a generat în cadrul testelor clinice concentraţii mai mari de anticorpi împotriva variantei Omicron decât vaccinul original Spikevax şi că noul ser bivalent a avut „efecte secundare comparabile” cu serul original.

Reprezentanţii Comitetului de Experţi în Medicină Umană au autorizat la rândul lor, printr-o decizie separată, utilizarea noului vaccin bivalent produs de Moderna, a precizat Swissmedic.

 



ORL