În cadrul evenimentului Across Heart Failure – Expert Meeting 2023, specialişti valoroşi la nivel naţional si internaţional au prezentat cele mai inovative terapii disponibile pentru tratamentul pacienţilor cu insuficienţă cardiacă.


Lectori prestigioşi din România şi din afara ţării au prezentat principalele beneficii ale tratamentului cu empagliflozin, cât şi importanţa acestuia în atingerea celor mai bune rezultate pentru pacienţi cu insuficienţă cardiacă, se arată într-un comunicat. 

Cu denumirea comercială Jardiance, empagliflozin este primul tratament aprobat de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) care a demonstrat reducerea riscului pentru deces cardiovascular sau de spitalizare pentru insuficienţă cardiacă, atât la pacienţii cu insuficienţă cardiacă cu fracţie de ejecţie redusă (ICFEr), cât şi la cei cu fracţie de ejecţie prezervată (ICFEp).

În data de 2 Februarie a avut loc în Bucureşti evenimentul Across Heart Failure – Expert Meeting 2023, organizat de compania Boehringer Ingelheim. Aflat la cea de-a doua ediţie din România, evenimentul este deja unul de tradiţie la nivel internaţional, reunind anual, sub egida Academiei pentru Riscuri Cardiovasculare, Obiective şi Studii de Siguranţă în Insuficienţa Cardiacă, cei mai buni specialişti din domeniu.

Prof. dr. Ovidiu Chioncel, profesor universitar doctor la UMF Carol Davila, şef secţie cardiologie 1 şi USTACC la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu”, a declarat cu această ocazie: „Insuficienţa cardiacă este o afecţiune complexă, care diferă de la pacient la pacient şi care, din nefericire, este asociată cu un număr foarte mare  de spitalizări şi decese, peste tot în lume. Tratamentul cu această nouă clasă terapeutică, SGLT2 inhibitori/gliflozine, scade numărul de internari şi creşte semnificativ supravieţuirea pacienţilor care suferă de insuficienţă cardiacă, indiferent de gradul sau tipul afectării cardiace, ajutând pacienţii în diferite stadii de evoluţie a acestei boli. Scăderea mortalităţii şi a internărilor sunt  însoţite de îmbunătăţirea substanţială a calităţii vieţii, efecte ce apar rapid în primele săptămâni după administratrea terapiei”.

Doar în Europa, insuficienţa cardiacă afectează mai mult de 15 milioane de persoane, în timp ce la nivel global numărul celor afectaţi depăşeşte 60 de milioane. Această afecţiune reprezintă cauza principală  de spitalizare la aceşti pacienţi, cu un număr ce depăşeşte  peste 2 milioane de internări anual.

În completare, profesorul Dragoş Vinereanu, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii, a afirmat următoarele: „Rezultatele medicaţiei cu empagliflozin arată reducerea obiectivului combinat, format din mortalitatea cardiovasculară şi spitalizările pentru insuficienţa cardiacă, în toate formele de insuficienţă cardiacă. În acest fel, empagliflozin deschide o nouă linie terapeutică la pacienţii cu diferite forme de insuficienţă cardiacă”.

Cercetările estimează că aproximativ jumătate din totalul de pacienţi suferă de insuficienţă cardiacă cu fracţie de ejecţie prezervată (ICFEp), singura patologie din medicina cardiovasculară care, până de curând nu a avut opţiuni terapeutice aprobate, în baza prevalenţei ridicate şi a prognosticelor nefavorabile ale pacienţilor cu acest diagnostic.

„Jardiance (empagliflozin), primul tratament aprobat care a dovedit clinic reducerea riscului pentru deces cardio-vascular şi spitalizare pentru insuficienţă cardiacă atât la pacienţii cu ICFEr, cât şi la cei cu ICFEp, reprezintă  o terapie care ajută la salvarea vieţilor, aducând speranţă şi optimism celor care se confruntă cu această patologie, de la pacient la comunitatea medicilor”, a spus Jan Hendrik Sitz, General Manager al sucursalei Boehringer Ingelheim România.

Jardiance este menţionat în ghidurile americane cu cel mai înalt nivel de recomandare şi evidenţă dintre terapiile disponibile pentru întreg spectrul de fracţie de ejecţie a ventriculului stâng (FEVS), iar ghidurile terapeutice ale Societăţii Europene de Cardiologie recomandă acest tratament ca terapie de bază la pacienţii cu insuficienţă cardiacă cu fracţie de ejecţie redusă (ICFEr), cu sau fără diabet zaharat, până la o rată a filtrării glomerulare de 20mL/min/1.73m2.





Farmacist