Subvarianta Omicron XBB.1.5 s-ar putea răspândi pe scară largă în Europa şi Germania în următoarele săptămâni, afirmă un expert german.


„Se poate prognoza cu oarecare certitudine că această variantă va deveni variata dominantă şi în ţara noastră”, a afirmat epidemiologul german Hajo Zeeb, din cadrul Institutului Leibniz pentru Cercetare în domeniul prevenţiei şi epidemiologie din Bremen, citat dpa şi Agerpres.

La ora actuală, numărul cazurilor de infectare XBB.1.5 în Germania este foarte scăzut.

Conform Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite, tulpina XBB.1.5 este responsabilă pentru jumătate din numărul total de noi infectări de pe teritoriul SUA,.

Subvarianta XBB.1.5, descoperită în octombrie, s-a răspândit rapid în nord-estul Statelor Unite şi a dominat infectările de la jumătatea lui decembrie, a spus Richard Neher, directorul Grupului de cercetare pentru evoluţia virusurilor şi bacteriilor din cadrul Universităţii din Basel.

Informaţiile privind severitatea formelor produse în urma infectării cu această variantă sunt încă insuficiente, a adăugat Neher.

Numărul cazurilor şi spitalizărilor a crescut pe teritoriul SUA, însă nu doar în regiunile unde XBB.1.5 este dominantă, a spus Neher. Acest lucru poate însemna că severitatea noii tulpini nu este în mod semnificativ diferită de cea a altor variante aflate în circulaţie, a precizat el.

 



Alergologia