Şcoala Internaţională de Imagistică cu Aplicaţii în Medicină (SSIMA) 2019, ce se va desfăşura, în perioada 16-20 septembrie 2019, va aduce, la Bucureşti, 50 de experţi din toate colţurile lumii, care vor lua cuvântul pe parcursul celor cinci zile ale prestigiosului eveniment.

SSIMA este cea mai mare şi mai cunoscută şcoală de vară din Europa de Est, datorită prezenţei la eveniment a unor experţi de talie mondială, cu o experienţă îndelungată în domeniile în care activează.

Prin aceştia se numără Nikos Paragios, profesor emerit la Şcoala Centrală Supelec şi fondator şi CEO al TheraPanacea, Franţa. TheraPanacea  este o companie inovatoare care foloseşte inteligenţa artificială şi  imagistica medicală pentru dezvoltarea unor algoritmi folosiţi în radioterapia personalizată.

Astfel, el va vorbi despre cum este folosită inteligenţa artificială în planificarea, pregătirea şi executarea tratamentelor cu radioterapie, conducând, astfel, la un tratament mai eficient, o reducere a efectelor secundare şi o eficienţă sporită a intervenţiilor chirurgicale.

Un alt invitat care le va vorbi participanţilor la SSIMA 2019 este profesorul Stefan Carp, de la Facultatea de Medicină Harvard, Statele Unite ale Americii. Acesta va da detalii despre cercetările sale, care se concentrează pe dezvoltarea de noi instrumente utilizate în monitorizarea non-invazivă a ţesuturilor. Mai exact, va vorbi despre aplicarea unor tehnici noi în diagnosticarea cancerului de sân.

Profesorul Dave Hawkes, de la UCL Londra, Regatul Unit, le va explica celor prezenţi la SSIMA 2019 ce a descoperit în urma cercetărilor sale privind imagistica medicală, dar şi cum au schimbat tehnologiile avansate abordarea pacientului, de la screening, diagnostic, planificarea terapiei, intervenţiile ghidate de imagine, până la monitorizarea tratamentului. Dave Hawkes este şi fondatorul companiei SmartTarget, care a dezvoltat unul dintre cele mai precise scanere pentru vizualizarea leziunilor produse de cancerul de prostată, în vederea biopsiei sau terapiei focale.

Profesorul Nikola Stikov, de la Universitatea din Montreal (Politehnica), Canada, va aduce informaţii obţinute în laboratorul său, despre microstructuri ale creierului şi ale măduvei spinării (cum ar fi dimensiunea mielinei), care ajută la înţelegerea comportamentului bolilor neuronale, precum scleroza multiplă sau boala Alzheimer.

Profesorul Wiro Niessen, de la Universitatea Erasmus MC, Olanda, şi fondatorul companiei Quantib, va prezenta noi strategii de prevenţie pentru bolile degenerative, cancer, diabet şi afecţiunile cardiovasculare, folosind inteligenţa artificială în diagnosticarea pacienţilor.

Profesorul Ovidiu Andronesi, de la Facultatea de Medicină - Harvard, Statele Unite ale Americii, va vorbi despre cercetarea sa privind identificarea biomarkerilor pentru cancer şi alte boli, folosind tehnici avansate de imagistică şi metode de învăţare automată. De asemenea, cercetătorul va prezenta o tehnică inovatoare pentru testarea produselor farmaceutice, produse cu proprietăţi inhibitoare ale tumorii canceroase.

La evenimentul SSIMA vor fi prezente şi companii inovatoare, care îşi vor prezenta soluţiile medicale. Printre acestea se numără Qmenta, care a dezvoltat o soluţie unică de generare a hărţilor 3D ale căilor nervoase (tractografie cerebrală). Această soluţie oferă avantaje precum reducerea riscului intervenţiilor chirugicale şi personalizarea acestora. De asemenea, companii din Israel vor fi prezente şi vor ţine demonstraţii participanţilor SSIMA 2019.

Participanţii la SSIMA 2019 vor fi de la studenţi licenţiaţi, cercetători post-doctorali, lectori, medici, la persoane pasionate şi interesate de domeniul tehnologiei si imagisticii cu aplicare medicală, din România şi din întreaga lume.

SSIMA 2019 este organizată, în parteneriat cu Universitatea Politehnica Bucureşti, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, Institutul de Tehnologie „Technion” din Israel şi Universitatea de Tehnologie Eindhoven.

Pentru detalii privind agenda SSIMA 2019 şi condiţiile de participare accesaţi https://ssima.eu/.