Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a reclamat, într-o scrisoare deschisă adresată Avocatul Poporului, faptul că ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a încălcat Constituţia prin neimplementarea Planului Naţional de Combatere a Cancerului (PNCC).


FABC spune că, dacă la împlinirea celor 180 de zile rezervate scrierii normelor de implementare a PNCC nu se va întâmpla acest lucru – adică pe data de 1 iulie - , îşi rezervă dreptul de a acţiona în instanţă Ministerul Sănătăţii pentru nerespectarea legislaţiei în vigoare şi pentru periclitarea vieţii pacienţilor, acţiune urmată de proteste în stradă şi în Parlamentul UE, informează Agerpres.

Potrivit FABC, PNCC a fost cerut de asociaţiile de pacienţi încă din anul 2021, iar în noiembrie 2022 a fost promulgat de către preşedintele României.

„Din grupul iniţiatorilor planului a făcut parte şi domnul Alexandru Rafila (...) PNCC a stat în transparenţă 5 luni, timp în care domnul Alexandru Rafila putea interveni pentru modificări la plan şi nu a făcut-o, iar acum, presat de timpul legal, caută portiţe de amânare a implementării”, se arată în scrisoarea deschisă.

Potrivit FABC, accesul la investigaţii genetice, moleculare, ar fi dat „o şansă în plus” pacienţilor cu cancer.

„Lipsa acestui Plan o resimţim în fiecare zi, dar cel mai bine s-a resimţit în pandemie, când mulţi dintre noi ne-au părăsit tocmai că nu erau stipulate şi conturate traseele pacienţilor, ceea ce PNCC are foarte bine conturat”, se arată în document.

FABC mai subliniază că PNCC este în concordanţă cu Planul European de Combatere a Cancerului.

Foto: Cezar Irimia, preşedinte FABC/ Facebook Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România
 Oncolog