Zentiva România, unul dintre principalii producători locali de medicamente generice, consumă, începând din acest an, în fabrica sa de la Bucureşti doar energie produsă cu zero emisii de carbon. Această energie, numită energie verde, este obţinută din surse regenerabile, cum sunt cea eoliană, hidro şi solară.


„Ideea de energie verde a pornit de la echipa din departamentul Energetic şi Facilităţi Tehnice din Bucureşti,  în continuarea angajamentului luat de Zentiva cu privire la reducerea emisiilor de carbon în vederea diminuării impactului asupra mediului. Iniţiativa Green Energy, de a consuma doar energie produsă din surse regenerabile, s-a bucurat de apreciere şi susţinere imediată din partea CEO-ului nostru, Nick Haggar, care a decis implementarea ei la nivel de companie şi transformarea ei în unul din obiectivele strategice ale Grupului Zentiva”, a declarat Margareta Tănase, director Operaţiuni Industriale Zentiva România.

 „Acest proiect reprezintă, în primul rând, recunoaşterea muncii de 5 ani a întregii echipe din departamentul Energetic şi Facilităţi Tehnice şi este o dovadă că Zentiva promovează şi susţine ideile şi proiectele valoroase. Importanţa acestui proiect poate fi privită din mai multe perspective, fiecare aducând beneficii certe. De la contribuţia pe termen lung la un mediu mai sigur, mai curat şi mai sănătos, la partea foarte pragmatică care înseamnă un rating mai bun pentru companie în relaţiile cu partenerii, investitorii sau instituţiile financiare. Pentru că mai nou ratingurile se stabilesc şi pe baza atenţiei pe care o companie o acordă grijii faţă de mediu”, a declarat Dan Bandrabulă, Manager Departament Energetic şi Facilităţi Tehnice, responsabil proiect Green Energy.

Zentiva România a implementat, din 2015 şi până astăzi, peste 75 de proiecte de eficienţă energetică care au condus la o scădere a consumului specific de energie pe unitate de produs cu aproximativ 40% faţă de 2014. Proiectul Green Energy este următorul nivel la acest capitol, atât din punct de vedere al impactului zero asupra mediului, precum şi în ce priveşte durata de aproximativ două luni pe care a necesitat-o implementarea sa, timp în care a fost pusă în practică procedura de obţinere, de la furnizorul de energie, a garanţiilor de origine prin care se certifică faptul că Zentiva România consumă doar energie produsă din surse regenerabile.

Printre alte proiecte implementate de Zentiva în zona de eficienţă energetică se numără iluminarea 100% de tip LED în fabrică şi birouri, iluminatul de acest fel nefiind poluant şi consumând de 7-8 mai puţin decât un bec cu incandescenţă, folosirea convertizoarelor de frecvenţă care variază turaţia motoarelor în funcţie de sarcină, în vederea reducerii consumului de energie, a sistemelor de recuperare a căldurii pentru sistemele HVAC şi optimizarea consumului de aer comprimat. Aceste proiecte au fost dezvoltate şi implementate 100% cu resurse interne, de către angajaţii din Divizia Industrială.

Compania va continua să aloce resurse importante, atât umane cât şi financiare, pentru proiectele de eficienţă energetică, pentru a diminua la maxim impactul asupra mediului şi pentru a creşte randamentul energetic.