Virusul Marburg provoacă simptome asemănătoare celor ale Ebola şi se dovedeşte a fi extrem de contagios, arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii. OMS semnalează primul caz în vestul continentului african.


La câteva săptămâni după ce a declarat sfârşitul unei epidemii de Ebola, Republica Guineea a semnalat decesul unui bărbat, cauzat de virusul Marburg – un virus extre de virulent, care face parte din aceeaşi familie cu Ebola, arată publicaţia Santé Magazine

Autorităţile au confirmat primul caz cunoscut în regiune, anunţă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Cazul a fost semnalat în aceeaşi zonă din Guineea unde a început epidemia Ebola din anii 2014-2016, care a ucis peste 11.300 de persoane.

Autorităţile sanitare au declarat că persoana decedată de boala dată de Marburg a avut cel puţin patru contacţi asimptomatici.

Boala dată de virusul cu pricina, numită şi febra hemoragică Marburg, este gravă, adesea mortală. Debutează brusc, cu febră puternică, cefalee intensă şi dureri musculare. Poate fi însoţită de diaree, crampe abdominale, vomă. Numeroşi bolnavi au manifestări hemoragice severe – sângerări nazale, oculare şi auriculare.

Gradul de mortalitate a variat între 24 şi 88%, în epidemiile precedente, în funcţia de tulpina virală şi de modul în care au fost gestionate cazurile, subliniază OMS.

Se presupune că o specie de lilieci frugivori sunt gazda virusului, care se transmite de la om la om prin intermediul fluidelor corporale. Suprafeţele şi materialele contaminate sunt şi ele sursă de infecţie.

La ora actuală, nu există vaccin şi nici medicament contra maladiei Marburg. Se au în vedere măsuri rapide, care permit ameliorarea şanselor de supravieţuire: rehidratare pe cale orală sau intravenoase, tratament simptomatic.

Mai multe potenţiale tratamente, de la anticorpi monoclonali la substanţe cu efect antiretroviral, sunt în curs de evaluare, precizează reprezentanţii OMS.

Boala provocată de virus a aectat deja mai multe ţări africane: Angola, Uganda, Congo, Kenya, Africa de Sud. Cazul din Guineea a fost confirmat după realizarea unuor teste de laborator la un pacient decedat.

Pentru a se evita o epidemie, autorităţile sanitare trebuie să acţioneze rapid. Au fost lansate campanii de comunicare şi de mobilizare pentru a informa publicul cu privire la simptome şi la riscul de transmitere.

 

Farmacist