„Îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor cu afecţiuni oncologice” este un demers care sintetizează concluziile specialiştilor oncologi din Europa şi SUA: medicamentele, tehnologia şi cercetarea nu sunt suficiente în lupta cu această boală când calitatea vieţii pacientului oncologic este afectată. Proiectul va fi implementat în colaborare cu cele trei institute oncologice din ţară.


„Calitatea vieţii bolnavului de cancer este determinantă în succesul tratamentului, la fel ca orice alt medicament inovativ”, afirmă Cezar Irimia, preşedintele FABC, într-un comunicat. Proiectul pilot „Îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor cu afecţiuni oncologice” va fi implementat în colaborare cu cele trei institute de oncologie din ţară.

La Institutul Oncologic Bucureşti este deja în curs de implementare, urmând să fie preluat de Institutul Regional de Oncologie Iaşi şi de Institutul Oncologic Cluj-Napoca. Principalele direcţii ale proiectului sunt Nutriţia Oncologică, Consilierea Psihologică şi Managementul terapiei limfedemului.

„Este vorba despre o abordare interdisciplinară în care, pe lângă medicii specialişti, să fie integraţi şi acceptaţi şi specialiştii în nutriţie si dietetică, specialiştii în psihoterapia oncologică precum şi specialiştii în terapia limfedemului şi în recuperarea fizică medicală. Şi pe lângă toate acestea avem nevoie de pacient în această echipă: un pacient cu stima de sine, cu încredere în coechipieri”, afirmă coordonatoarea acestui proiect, nutriţionistul clinician Roxana Raluca Bârzu.

Cele trei direcţii ale proiectului vor fi:

  • Nutriţia Oncologică

În prima faza de implementare a proiectului FABC la IOB se vor oferi gratuit consultaţii de nutriţie oncologică tuturor pacienţilor oncologici care sunt în terapie la Institut. Pacienţii care vor începe tratamentele oncologice vor beneficia de evaluare nutriţională, consiliere şi monitorizare nutriţională pe toată durata tratamentului oncologic. Toate aceste servicii vor fi oferite de nutriţionişti dieteticieni care sunt specializaţi în nutriţia  pacientului cu afecţiuni oncologice.

„Obiectivul nostru este să oferim pacienţilor oncologici informaţii corecte în ceea ce priveşte alimentaţia lor în etape diferite ale bolii şi ale tratamentului. De cele mai multe ori, pacienţii îşi iau singuri informaţia de pe surse îndoielnice şi ajung să intre în terapie dezechilibraţi din punct de vedere nutriţional. Unii dintre ei abordează diete restrictive care le epuizează organismul înainte ca ei sa înceapă tratamentele. Alţii încep să creadă că soluţia constă în aşa-zisele alimente miraculoase. De aceea ne propunem să desfiinţam cu ajutorul specialiştilor nutriţionişti şi dieteticieni aceste mituri. Tot cu ajutorul specialiştilor în nutriţie si dietetică vom elabora noi meniuri pentru pacientul oncologic şi vom dota bucătăria spitalului cu cele mai performante echipamente, vom iniţia ghiduri de nutriţie pe înţelesul pacienţilor oncologici, în funcţie de afecţiuni. Pasul cel mai important din cadrul acestei etape este însă monitorizarea şi evaluarea nutriţională a pacientului oncologic prin intermediul testelor specifice care se vor putea realiza în cadrul Centrului de Cercetare existent în Institutul Oncologic Bucureşti”, precizează Roxana Raluca Bârzu.

  • Consilierea psihologică

La fel de importantă este păstrarea stimei de sine. Mulţi pacienţi trăiesc sentimente şi emoţii contradictorii: se simt frustraţi, devin furioşi, cad în depresie, se simt abandonaţi, se izolează şi îşi pierd încrederea în ei şi mai ales în efectul terapiilor unii dintre ei abandonând tratamentele.

În cadrul acestei etape, pacienţii vor putea beneficia de sesiunile gratuite de psihoterapie care pot fi individuale dar şi de grup. Tot în cadrul acestei etape avem în vedere dotarea cu sisteme de tip cooling-scalp, o tehnologie care permite pacientului oncologic să-şi păstreze părul în timpul chimio-radioterapiei, vom continua să oferim proteze mamare şi servicii cosmetice dedicate pacientelor oncologice.

  • Managementul terapiei limfedemului şi recuperare fizică medicală

Pacienţii vor beneficia gratuit de serviciilor specialiştilor în terapia limfedemului şi în recuperare fizică medicală. Acolo unde permit spaţiul şi dotările Institutelor partenere, pacienţii oncologici vor avea la dispoziţie saloane de recuperare fizica medicală şi zone de recreere, în cadrul cărora să poată socializa.

„Menţionăm ca toate aceste etape cuprind şi alte mini-proiecte care vor fi prezentate pe parcurs. Partea ştiinţifică a proiectului este asigurată de medicii specialişti din cadrul celor trei instituţii şi de către specialiştii puşi la dispoziţie de către FABC. Se vor elabora cursuri şi articole de specialitate în colaborare cu alte instituţii partenere: Colegiul Dieteticienilor, ESPEN (Societatea Europeană de Nutriţie Enterala şi Parenterala), ASPEN (Societatea Americană de Nutriţie Enterală şi Parenterala), Institutul Vooder, Academia de Nutriţie şi Dietetică din Europa”, se mai arată în comunicat.

Etapele vor avea la bază susţinerea unor specialişti profesionişti din domeniul nutriţiei clinice, psihoterapiei oncologice, educaţiei-fizice şi recuperării medicale şi vor contribui la emiterea unor ghiduri finale de bune practici care vor fi coordonate şi redactate în colaborare şi cu specialiştii din cadrul institutelor oncologice partenere, dar şi cu alţi parteneri precum: Ministerul Sănătăţii, Societăţile Romane de Radiologie şi Oncologie Medicală, Colegiul Dieteticienilor din Romania, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor ţi Asistenţilor Medicali din Romania, Ordinul Psihologilor din Romania, Ordinul Kinetoterapeuţilor din Romania precum şi alte instituţii publice şi private din Romania.

 

 

Oncolog