Cea mai mare organizaţie umanitară din lume, anume Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (IFRC), a avertizat într-un raport că lumea este „periculos de nepregătită” pentru viitoarele pandemii. IFRC le-a cerut naţiunilor să-şi actualizeze planurile de pregătire până la sfârşitul anului.


În raportul său World Disasters Report pe 2022, IFRC a afirmat că „toate ţările rămân periculos de nepregătite pentru viitoarele focare”, în pofida faptului că pandemia de COVID-19 a ucis mai mulţi oameni decât orice cutremur, secetă sau uragan din istorie, relatează Reuters şi Agerpres.

„Următoarea pandemie ar putea fi pe cale să se întâmple. Dacă experienţa cu COVID-19 nu ne va grăbi paşii către o mai bună pregătire, ce o va face?”, a declarat Jagan Chapagain, secretar general al IFRC.

Nu există nicio scuză pentru „o lipsă continuă a pregătirii, după ce am trecut prin trei ani groaznici”, a adăugat el.

Raportul IFRC arată că ţările ar trebui să-şi revizuiască legislaţia până la finele anului 2023, pentru a se asigura că este în conformitate cu planurile de pregătire pentru pandemie, şi că ar trebui să adopte un nou tratat şi să revizuiască Reglementările Internaţionale de Sănătate până anul viitor, pentru a investi mai mult în pregătirea comunităţilor locale.

Raportul mai recomandă naţiunilor să crească finanţarea pentru sănătate la nivel intern cu 1% din PIB şi finanţarea pentru sănătate la nivel global cu cel puţin 15 miliarde de dolari pe an.

„Cel mai important lucru este că trebuie să existe voinţă politică pentru a face asta", a subliniat Jagan Chapagain.






Pediatru