Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) a transmis o sesizare ministrului Sănătăţii, privind solicitările către direcţiile de sănătate publică pentru prezenţa obligatorie a medicilor de familie în taberele de refugiaţi, în vederea realizării triajului epidemiologic.


Ca urmare a adresei cu caracter urgent a Ministerului Sănătăţii – DGAMMUPSP nr. 478/24.02.2022 – , transmisă către toate direcţiile de sănătate publică, medicii de familie au început să primească informări de la aceste direcţii privind prezenţa obligatorie în taberele de refugiaţi, pentru a efectua triajul epidemiologic al celor care vor fi cazati in aceste tabere, se arată într-un comunicat al FNPMF.

„Vă aducem la cunoştinţă, pe această cale, că medicii de familie sunt profesionişti în domeniul sănătăţii cu o înaltă calificare şi o îndelungată experienţă medicală, suprasolicitaţi de activitatea medicală curentă din asistenţa medicală primară – fie că vorbim despre cabinetele de medicina familiei sau centrele de permanenţă”, se arată în sesizare.

Peste 4.000 de medici de familie sunt implicaţi şi în activitatea de testare SARS-CoV-2 în cabinete, peste 3.000 în activitatea de vaccinare contra COVID-19 în cabinete şi centre de vaccinare. Mai mult de două treimi din totalul medicilor de familie au şi activitate de vaccinare în cadrul Programului Naţional de Imunizare. Un număr important de medici de familie sunt implicaţi şi în programe de screening şi alte programe şi proiecte derulate de INSP, DSP judeţene şi alte instituţii medicale şi universitare sau ONG-uri.

Un număr important de medici de familie sunt şi cadre didactice sau instructori-formatori de medicina familiei şi pregătesc studenţi şi medici rezidenţi în cabinetele proprii, sau predau cursuri şi supervizează stagiile de practică ale elevilor din şcolile postliceale sanitare.

„Triajul epidemiologic, aşa cum ne este tuturor bine cunoscut, este o metodă activă de supraveghere a stării de sănătate, care se efectuează prin: anamneză succintă, termometrizare, examen clinic al cavităţii bucofaringiene, examen clinic al tegumentelor şi mucoaselor. Această activitate poate fi realizată nu doar de medici şi alt personal medical specializat, ci şi de voluntari cu o minimă pregătire medicală, cum ar fi studenţi la medicină, elevi din liceele sanitare şi şcolile postliceale sanitare, coordonat de personalul medical bugetar din sistemul medical civil şi militar”, se spune în document.

Taberele de refugiaţi se află în coordonarea Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General pentru Imigrări, şi beneficiază de sprijin din partea unor organizaţii cum ar fi Societatea Naţională de Cruce Roşie din România, Biroul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – România, UNICEF, UNHCR – Agenţia ONU pentru Refugiaţi în România. Unii medici de familie români deja sunt voluntari în aceste organizaţii.

„Având în vedere toate cele de mai sus, vă solicităm să transmiteţi Direcţiilor de Sănătate Publică instrucţiuni adecvate privind personalul medical care poate fi desemnat pentru asigurarea triajului epidemiologic în taberele de refugiaţi. Medicii de familie nu pot părăsi cabinetele şi milioanele de pacienţi bolnavi pentru care reprezintă singura sursă de servicii medicale pentru a face triaj în taberele de refugiaţi, însă cea mai mare parte a medicilor de familie oferă deja servicii medicale gratuite refugiaţilor în cabinete şi s-au implicat în mod voluntar în eforturile umanitare pentru Ucraina”, se mai arată în sesizarea semnată de dr. Raluca Zoiţanu, preşedinte al Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Sursă foto: Facebook/Centrul Media - Crucea Roşie Română


Oncolog