Circa 20 de elevi ai Şcolii Postliceale Sanitare „Vasile Alecsandri” din Focşani s-au alăturat proiectului studenţilor medicinişti din România „Donează sânge, fii erou” şi vor fi prezenţi, zilnic, la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Vrancea, pentru a-i asista pe donatori.


„Donează sânge, fii erou” este un proiect al studenţilor medicinişti din România şi Republica Moldova, care are ca scop promovarea donării de sânge prin organizarea de campanii periodice în centrele de transfuzie sanguină, informează Agerpres.

„Şcoala noastră s-a alăturat acestui proiect astfel că, în perioada 4 - 8 aprilie, 20 de elevi voluntari ai şcolii vor fi prezenţi la CTS Vrancea pentru a discuta cu donatorii şi pentru a-i ghida în Centrul de Transfuzie - şi îi vor asista pe parcursul procesului de donare. Cu acordul personalului centrului şi al donatorilor, elevii vor participa la realizarea diverselor manopere, precum măsurarea tensiunii, a nivelului de hemoglobină sau pansarea donatorilor. De asemenea, după donare, elevii vor oferi donatorilor suc, apă sau ciocolată”, a declarat Claudia Codrescu, profesor la Şcoala Postliceală Sanitară „Vasile Alecsandri” Focşani.

Potrivit reprezentanţilor CTS Vrancea, campania este binevenită, fiindcă interesul pentru donarea de sânge a scăzut în ultimele zile.

„Stocul de sânge este în continuare scăzut, iar la nivel naţional se donează foarte puţin, sub doi la sută din populaţia României, deşi nevoia de sânge este zilnică. De când a început campania de donare pentru Ucraina, au fost în medie câte 30 de donatori zilnic, cu vârfuri de 60 de donatori pe zi, dar la acest moment interesul pentru donare a început din nou să scadă. În ultima săptămână am avut o medie de zece donatori pe zi, ceea ce ne întristează foarte mult, pentru că nu putem face faţă nevoii de sânge din spitale”, a subliniat medicul Elena Dumitriu, şeful CTS Vrancea.

Aceasta este prima campanie organizată la nivelul centrului alături de studenţii medicinişti din România, care a propus în acest an şcolilor postliceale din oraşele în care nu există facultăţi de medicină să se alăture campanie. În total, 15 şcoli sanitare din ţară participă la această campanie de donare de sânge.

 


Alergologia