Pierderea auzului poate avea cauze genetice, poate fi generată de complicaţii la naştere sau de anumite boli infecţioase, de infecţii cronice ale urechii, de utilizarea anumitor medicamente, de expunerea la zgomot excesiv şi de îmbătrânire. Specialiştii care au participat vineri la Forumul ORL.ro desfăşurat la Bucureşti au aflat despre ultimele noutăţi în tratamentul bolilor de la nivelul urechii.

Speakerii, medici şi cercetători de prestigiu, au prezentat cazuri şi studii privind tratamentul bolilor urechii.

Dr. Violeta Necula a vorbit despre rezultatele obţinute în chirurgia otitei medii cronice supurate, fără colesteatom. Medicul a prezentat un studiu realizat pe 42 de pacienţi, predominant femei, în cazul cărora s-au făcut intervenţii de timpanoplastie, vârsta medie fiind de 43 de ani. La 60% dintre pacienţii- femei s-a constatat o problemă la ureche.

Conf. univ. dr. Florin Anghelina le-a vorbit participanţilor la Forum ORL.ro despre dificultăţile diagnostice şi terapeutice în complicaţiile otomastoiditelor. Conf. dr. Florin Anghelina a prezentat mai multe cazuri de pacienţi care au avut nevoie de intervenţii chirurgicale şi a spus că diagnosticul nu este atât de simplu. „În majoritatea situaţiilor din ultimul timp, mastoiditele sunt cele mai frecvente şi au complicaţii, fie pentru că tratăm incorect cu antibiotice pacienţii, fie din alte cauze”, a spus medicul.

O altă lucrare prezentată a fost cea a conf. univ. dr. Dan Cristian Gheorghe care  a vorbit  despre anomaliile congenitale de ureche medie. Medicul a prezentat cazuri mai deosebite, care i-au pus dificultăţi în diagnosticare. Unul dintre aceste cazuri a fost absenţa congenitală a scăriţei, care este o boală rară. Medicul le-a vorbit participanţilor la Forumul ORL.ro despre colesteatom. „Dacă un coleasteatom nu este operat, el creşte. Atunci când avem o masă albă în interiorul urechii, este bine să facem o examonare cu anestezie generală”, a spus conf. dr. Dan Cristian Gheorghe. Medicul a adăugat că, dacă nu se ştie cu claritate diagnosticul, mai bine acesta să nu fie pus.

Asis. univ. dr. Horaţiu Ştefănescu le-a vorbit participanţilor despre tromboflebita sinusului lateral de cauza otică şi despre ce s-a întâmplat în cazul acestei boli după introducerea antibioticelor în tratament.

Statisticile de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că 1,1 miliarde de tineri (cu vârste cuprinse între 12 şi 35 de ani) riscă să-şi piardă auzul din cauza expunerii la zgomot în mediul recreativ.

60% din pierderea auzului din copilărie se datorează cauzelor prevenibile. Peste 5% din populaţia lumii, adică aproximativ 466 de milioane de persoane, are pierderi auditive invalidante. 34 de milioane dintre persoanele care au pierderi auditive sunt copii. Se estimează că, până în 2050, peste 900 de milioane de persoane vor avea pierderi de auz invalidante.