Forumul Român de Diabet, prin reprezentanţii săi, comunitatea medicală şi asociaţii de pacienţi, a făcut o analiză a problemelor cu care s-au confruntat sistemul de sănătate şi persoanele cu diabet pe durata pandemiei de coronavirus şi a propus o serie de măsuri de remediere. Acestea vizează: realizarea dosarului electronic al pacientului, menţinerea sistemului de telemedicină şi recunoaşterea educaţiei terapeutice ca serviciu medical.


Pandemia de COVID-19 a pus o presiune inegalabilă pe sistemul de sănătate din România, cu consecinţe negative asupra pacienţilor cronici. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, persoanele cu diabet se află în prima grupă de risc în această criză sanitară. Tot acum, aritmetica diabetului în România s-a dovedit una dinamică şi îngrijorătoare: unul din zece români suferă de diabet zaharat, unul din trei români se află la risc de diabet (prediabet) şi recent, peste 30% din decesele asociate COVID-19 au intervenit la persoane care sufereau de diabet.

Experienţa intensă a ultimei perioade a arătat că sistemul de sănătate, supus la un test de stres fără precedent, poate şi trebuie să se reformeze pentru a se adapta nevoilor persoanelor cu diabet.

Din perspectiva unui posibil val doi al pandemiei, dar şi din nevoia de optimizare a sistemului de sănătate, experienţa ultimelor luni a fost valorificată de experţii Forumului Român de Diabet într-un set de propuneri care vizează:

  • Dezvoltarea unui program comun de monitorizare a persoanelor cu diabet

Prin intermediul unei astfel de platforme, istoricul pacientului, precum şi medicaţia prescrisă de medicul diabetolog şi medicul de familie vor putea fi disponibile pentru toţi utilizatorii, cadre medicale şi pacienţi. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate poate urgenta implementarea dosarului electronic al pacientului, deoarece cadrul legislativ există, iar finanţarea este asigurată prin fonduri europene.

  • Menţinerea sistemului de telemedicină/ consultaţii la distanţă

Pe perioada pandemiei, implementarea consultaţiilor la distanţă, prin intermediul sistemului de telemedicină, a reuşit să decongestioneze cabinetele medicale şi a uşurat accesul pacienţilor la servicii medicale. Pentru funcţionarea optimă a sistemului de consultaţii la distanţă este necesar ca legislaţia să fie modificată la nivel de Contract – Cadru şi pachete de servicii de bază.

  • Recunoaşterea educaţiei terapeutice pentru persoana cu diabet ca serviciu medical

Educaţia continuă, precum şi deprinderea unor abilităţi legate de alimentaţie corectă şi stil de viaţă sănătos sunt la fel de importante în această perioadă ca şi medicaţia. În acest sens, a fost propusă modificarea cadrului legislativ prin introducerea decontării serviciului de educaţie terapeutică pentru persoana cu diabet în cadrul pachetului de bază de servicii medicale la nivel de asistenţă medicală primară şi de specialitate.

Forumul Român de Diabet este o platformă de colaborare care reuneşte pe toţi cei interesaţi de prevenţia, diagnosticarea şi managementul integrat al diabetului zaharat, inclusiv Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, alături de Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Iniţiativa se alătură celei similare create la nivelul Federaţiei Europene a Industriilor şi Asociaţiilor Farmaceutice şi Forumului European al Diabetului.