Agenţia Naţională Franceză pentru Siguranţa Medicamentelor şi a Produselor din Domeniul Sănătăţii (ANSM - Agence Nationale de Sécurité du Médicament et des Produits de Santé ) a emis un avertisment asupra riscurilor ce pot apărea din cauza depăşirii dozelor recomandate de paracetamol. Prin urmare, producătorii sunt obligaţi, ca în maximum 9 luni, să afişeze un mesaj de avertisment pe ambalajul tuturor produselor care conţin paracetamol.

Consumul de paracetamol a crescut, în Franţa, cu peste 50% în ultimii 10 ani, fiind un ingredient activ în peste 200 de medicamente. ANSM avertizează că depăşirea cantităţii recomandate de medici poate duce la îmbolnăvirea ficatului. Prin urmare, producătorii vor fi obligaţi să afişeze următorul mesaj pe ambalajul tuturor medicamentele şi produselor ce conţin paracetamol:

„Supradoză = Pericol. Depăşirea dozei recomandate vă poate afecta ficatul”
„Supradoză = Pericol. Depăşirea dozei recomandate vă poate afecta ficatul”

Noul ambalaj va trebui să indice, de asemenea, cantitatea maxim admisă într-o singură administrare, cantitatea totală admisă pentru 24 de ore, întârzierea maximă dintre două administrări şi un avertisment împotriva consumării simultane a mai multor produse ce conţin paracetamol.

Agenţia Franceză a subliniat că, administrat corect, paracetamolul este o metodă eficientă de tratare a febrei şi durerilor, dar folosit în doze prea mari este unul din principalii fractori declanşatori ai bolilor de ficat.
 

Sursă: ANSM