Deputaţi şi senatori reuniţi solemn în Congres la Palatul Versailles au aprobat cu o foarte largă majoritate (780 de voturi pentru, 72 împotrivă) modificarea Constituţiei propusă de guvernul lui Emmanuel Macron.


Gestul este „o datorie morală” faţă de toate femeile „care au fost mutilate” de avorturi ilegale, a declarat premierul francez Gabriel Attal, citat de AFP şi Agerpres.

„Sărbătorim împreună intrarea într-o nouă libertate garantată în Constituţie”, a scris preşedintele Emmanuel Macron într-un mesaj postat pe platforma X.

Votul istoric a fost salutat cu ovaţii în Parlamentul francez. Reforma introduce în articolul 34 din Constituţie următoarea frază: „Legea determină condiţiile în care se exercită libertatea garantată femeii de a recurge la o întrerupere voluntară a sarcinii”.

Aceasta este „prima dispoziţie constituţională atât de explicită şi largă în materie, nu doar în Europa, ci în lume”, a subliniat Leah Hoctor de la Center for Reproductive Rights, organizaţie americană ce apără dreptul la avort.






Ginecologia (1)