Royal Philips, lider global în tehnologie medicală, anunţă publicarea studiului Future Health Index (FHI) 2022, „Resetarea sistemului de sănătate: priorităţile în schimbare ale liderilor din domeniul sănătăţii, pe măsură ce depăşesc perioada pandemică” („Healthcare hits reset: Priorities shift as healthcare leaders navigate a changed world”). Cercetarea explorează modul în care liderii din sănătate valorifică puterea datelor şi a tehnologiei digitale în abordarea principalelor provocări cu care s-au confruntat în perioada pandemică.


Future Health Index, aflat la a şaptea ediţie, are la bază cercetările proprii, efectuate în 15 ţări, pe un număr de aproape 3.000 de respondenţi, se arată într-un comunicat.

Raportul din 2022 descrie sectorul medical care îşi reevaluează radical priorităţile, în timp ce se străduieşte să ofere o îngrijire mai bună a pacienţilor.

„Pe măsură ce depăşesc pandemia, liderii din domeniul sănătăţii, din întreaga lume, dau un restart sistemului medical”, a declarat Jan Kimpen, director medical Philips. „Mulţi se concentrează atât pe priorităţi noi, cât şi pe situaţii deja existente, care necesitau o atenţie sporită, de la abordarea deficitului de personal şi extinderea furnizării de îngrijiri, până la valorificarea datelor şi a analizelor predictive”.
 

Satisfacţia şi retenţia personalului, o prioritate

La nivel global, unul din trei lideri din domeniul sănătăţii declară că satisfacţia şi retenţia personalului sunt o prioritate de top. Cu toate acestea, ceea ce stimulează această prioritate diferă de la o ţară la alta. De exemplu, în SUA şi în Germania, satisfacţia şi retenţia personalului sunt determinate de un curent global denumit „marea demisie”. În India, cererea din ce în ce mai mare pentru mai mulţi profesionişti din domeniul sănătăţii este motorul predominant. Şi, în toate ţările, se observă tendinţa liderilor din domeniul sănătăţii în investiţii în tehnologii digitale, care contribuie la îmbunătăţirea experienţei personalului.
 

Efectele pozitive ale analizei predictive

Liderii din domeniul sănătăţii au încredere în analiza predictivă: 71% din aceştia au încredere în analiza predictivă în mediile clinice şi 72%, în mediile operaţionale.

În general, liderii din domeniul sănătăţii văd efectele pozitive ale analizei predictive, în special în ceea ce ţine de rezultatele în sănătate, experienţa pacientului şi experienţa personalului, iar mai mult de jumătate dintre ei (56%) au adoptat deja analizele predictive, într-o anumită formă. Cu toate acestea, adoptarea rămâne inegală, cu o diferenţă între ţările dezvoltate şi cele emergente (65% faţă de 48%). Cercetarea FHI 2022 subliniază faptul că liderii care se află la un nivel avansat, în ceea ce priveşte adoptarea analizei predictive nu valorifică întregul potenţial al tehnologiei.
 

Bariere în utilizarea eficientă a datelor

Deşi încrezători în valoarea datelor, liderii din domeniul sănătăţii rămân frustraţi de barierele continue din calea utilizării eficiente a datelor, inclusiv datele izolate (51%) şi de limitările infrastructurii (23%). Având în vedere că atacurile cibernetice vizează din ce în ce mai mult sectorul sănătăţii, unul din cinci lideri (21%) menţionează preocupările legate de confidenţialitatea şi securitatea datelor ca fiind o barieră importantă în calea utilizării datelor la întregul lor potenţial. Ei spun, de asemenea, că sistemele şi protocoalele mai mari de securitate şi confidenţialitate a datelor sunt cea mai bună modalitate de a-şi consolida încrederea în analiza predictivă atât în medii clinice (38%), cât şi operaţionale (35%). În plus, doar 19% dintre liderii din domeniul sănătăţii au toată expertiza internă de care au nevoie pentru a utiliza pe deplin datele pe care le au la dispoziţie, în timp ce 24% citează disponibilitatea specialiştilor în date ca fiind un factor primordial care ajută la o mai bună utilizare a datelor. Ca urmare a frustrărilor şi în ciuda faptului că liderii văd potenţial în utilizarea datelor, aproape jumătate dintre aceştia (48%) consideră, astăzi, că datele sunt mai mult o povară decât un atu.
 

Preocupare pentru responsabilitate socială

Pandemia a adus în centrul atenţiei problema inegalităţii din domeniul sănătăţii, iar răspunsul liderilor nu întârzie să apară. Un sfert dintre aceştia (25%) consideră combaterea inegalităţii din domeniul sănătăţii ca o prioritate astăzi, comparativ cu procentul de 12%, înregistrat în 2021.

Tehnologia joacă un rol important în acest aspect: doi dintre trei lideri în domeniul sănătăţii (68%) sunt de acord că analiza predictivă poate avea un impact pozitiv, contribuind la diminuarea  disparităţilor din domeniul sănătăţii prin furnizarea de informaţii rapide şi precise asupra scorurilor de risc care ajută la identificarea grupurilor vulnerabile şi la o planificarea proactivă cu scopul de a  îmbunătăţi gestionarea problemelor de sănătate ale comunităţii, cum ar fi focarele de boli, incidenţa cancerului şi multe altele.

Raportul din 2022 marchează, de asemenea, preocuparea liderilor din domeniul sănătăţii pentru accelerarea proiectelor de sustenabilitate. În 2021, doar 4% din liderii din întreaga lume acordau importanţă sustenabilităţii mediului. Această cifră a crescut la 24% astăzi.





Oncolog