Ministrul Sorina Pintea s-a întâlnit, miercuri, cu reprezentanţii sindicatelor pentru a discuta măsurile propuse de aceştia pentru soluţionarea crizei din sistemul sanitar.

„Voi prezenta astăzi premierului propunerile sindicatelor pentru rezolvarea problemelor legate de veniturile din sistemul sanitar. Aceste propuneri coincid în mare parte cu cele transmise premierului de către managerii de spitale. Va fi necesară o analiză foarte atentă şi efectuarea unor simulări, astfel încât în urma modificărilor pe care le vom face nimeni să nu piardă din veniturile obţinute deja. Pe de altă parte, una dintre solicitările sindicatelor referitoare la demararea negocierilor privind Contractul Colectiv de Muncă este ca şi rezolvată, în sensul că vom demara aceste negocieri. Cu siguranţă se vor găsi soluţii pentru rezolvarea acestor probleme.”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Utilităţile spitalelor ar putea fi plătite de către administraţia locală şi gărzile medicilor scoase din categoria sporurilor plafonate, a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă luni seara în cadrul unei apariţii TV. Aceste acţiuni fac parte din setul de măsuri stabilite de către Guvern împreună cu managerii de spitale, în urma discuţiilor purtate săptămâna trecută la Palatul Victoria.

Alte măsuri discutate cu managerii de spitale au fost raportarea procentului de 30% la întregul sistem, indiferent dacă ordonatorul principal de credite al unităţii medicale este Ministerul Sănătăţii, Consiliul Local sau Consiliul Judeţean şi posibilitatea ca plata utilităţilor spitalelor să fie făcută de către ordonatorul de credite, respectiv administraţia locală.

Preşedintele federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, a declarat că va menţine calendarul protestelor până la asumarea şi adoptarea de către Guvern a unei măsuri care să garanteze că nici un angajat din sistemul sanitar nu va mai înregistra scăderi salariale.

„Contrar unor declaraţii din spaţiul public, noi, Sanitas, considerăm că modificarea Legii 153/2017 este singura soluţie pentru un sistem de salarizare corect şi nediscriminatoriu în sănătate şi asistenţă socială. În forma actuală a legii sunt multe inechităţi şi omisiuni ce trebuie rezolvate. În discuţia de astăzi cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii s-au atins mai multe probleme pe acest subiect. Dar până la materializarea promisiunilor guvernamentale, Federaţia Sanitas respectă decizia Consiliului Naţional Sanitas privind programul de proteste, respectiv organizarea grevei de avertisment în data de 7 mai şi declanşarea grevei generale începând cu 11 mai. Vrem să vedem o soluţie clară, completă, asumată şi adoptată de guvern, astfel încât nici un angajat din sănătate şi asistenţă socială să nu mai înregistreze pierderi de venituri salariale”, a declarat Leonard Bărăscu, preşedintele Sanitas.

 

Sursa: Digi24