Compania farmaceutică GlaxoSmithKline (GSK) a anunţat că va opri vânzarea în Statele Unite a medicamentului Blenrep, utilizat pentru tratarea mielomului multiplu.


Compania a anunţat că Blenrep nu a reuşit să îndeplinească principalul obiectiv al unui studiu cheie, menit să demonstreze că acest medicament este mai bun decât un alt tratament existent pe piaţă, informează Reuters şi Agerpres. A apărut astfel temerea că autorizarea produsului ar putea fi anulată de agenţia americană a medicamentului FDA.  

GSK a afirmat că a început procesul de retragere a autorizaţiei de comercializare a Blenrep în SUA, dar că va continua programele de studii clinice în legătură cu acest medicament. A adăugat că unii pacienţii vor avea opţiunea de a se înscrie în studiu, pentru a avea acces în continuare la tratament.

„Vom continua programul de studii clinice DREAMM şi colaborăm cu FDA în vederea găsirii unei căi de urmat pentru această opţiune importantă de tratament în cazul pacienţilor cu mielom multiplu”, a declarat reprezentantul GSK, Sabine Luik.

Blenrep va fi comercializat în continuare în 17 ţări – majoritatea din Uniunea Europeană - , unde a fost aprobat. GSK comunică cele mai recente date clinice autorităţilor sanitare din UE, a afirmat un reprezentant al companiei.

Medicamentul a primit aprobarea de urgenţă a FDA în 2020 şi este recomandat pentru pacienţii cu mielom multiplu recidivat sau refractar care au primit cel puţin patru terapii anterioare.

Farmacist