Un bărbat în vârstă de 40 de ani care a rămas paralizat după un accident de bicicletă produs în urmă cu un deceniu şi-a recăpătat capacitatea de a sta în picioare şi de a merge, graţie unei tehnologii dezvoltată de cercetători din Elveţia.


Cercetătorii în ştiinţe neurologice de la École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) au creat „o punte digitală wireless”, care poate să restaureze conexiunea întreruptă între creier şi măduva spinării, informează dpa şi Agerpres.

Acea punte digitală este o interfaţă creier - măduva spinării, care i-a permis lui Gert-Jan Oskam să îşi recapete controlul asupra picioarelor, permiţându-i să meargă şi chiar să urce scările.

Cercetătorii elveţieni au spus că tehnologia lor i-a permis totodată lui Oskam să îşi recupereze o parte din funcţiile cerebrale pierdute după acel accident, întrucât pacientul a prezentat anumite abilităţi motorii chiar şi după ce puntea digitală a fost întreruptă.

Potrivit autorilor invenţiei, reparaţia digitală a măduvei spinării sugerează că s-au dezvoltat noi conexiuni nervoase.

Gregoire Courtine, profesor de ştiinţe neuronale la EPFL, a declarat:

„Pentru ca un om să poată să meargă, creierul lui trebuie să trimită o comandă spre regiunea din măduva spinării care este responsabilă de controlul asupra mişcărilor. Atunci când se produce o vătămare a măduvei spinării, această comunicare este întreruptă. Ideea noastră a fost să restabilim acea comunicare cu ajutorul unei punţi digitale - o comunicare electronică între creier şi regiunea din măduva spinării care este încă intactă şi care poate să controleze mişcările picioarelor”.

Oskam a suferit două operaţii prin care i-au fost implantaţi electrozi în creier şi în măduva spinării, pentru a se realiza astfel puntea digitală.

Tehnologia foloseşte inteligenţa artificială pentru a converti gândurile despre mişcare în acţiuni, stabilind o legătură directă între creier şi regiunile din măduva spinării implicate în mers.

„Pentru prima dată, o punte digitală ocoleşte o zonă vătămată, restaurând comunicarea între două regiuni ale sistemului nervos central care erau până acum deconectate”, a explicat profesorul Courtine.

Cercetătorii de la EPFL au spus că descoperirea lor, explicată într-un articol publicat în revista Nature, creează un cadru în care controlul natural asupra mişcării poate fi restabilit după paralizie.

Oskam a dezvăluit că acum poate să meargă pe jos cel puţin 100 de metri, în funcţie de cum se simte în ziua respectivă. El poate să meargă şi cu ajutorul unor cârje atunci când conexiune digitală este întreruptă. Cresc astfel speranţele ca tehnologiile de acest tip să fie capabile să restabilească funcţiile nervoase pierdute, notează cercetătorii.

Alergologia