În perioada 23-24 mai, 11 experţi internaţionali ai Parteneriatului Global pentru Infecţii Respiratorii (GRIP) se întâlnesc la Bucureşti cu experţi naţionali, pentru a discuta despre provocările actuale şi pentru a dezvolta noi resurse pentru medici, farmacişti şi pacienţi, luând în considerare principiile alfabetizării în domeniul sănătăţii.


Parteneriatul Global pentru Infecţii Respiratorii (GRIP) îşi desfăşoară întâlnirea anuală la Bucureşti, reunind experţi la nivel global şi la nivel naţional, se arată într-un comunicat. România este reprezentată la această întâlnire de prof. dr. Codruţ Sarafoleanu, secretar general al Societăţii Române de Rinologie, dr. Adriana Antohe şi dr. Gabriela Comisel, reprezentanţi ai Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), farm. Anca Crupariu, reprezentant al Colegiului Farmaciştilor şi de conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru.

Infecţiile rezistente la antibiotice au ucis peste 1,2 milioane de oameni în 2019 şi au devenit una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Specialiştii estimează că impactul negativ al rezistenţei la antibiotice se adânceşte odată cu pandemia de COVID-19 şi cu folosirea necorespunzătoare, în multe cazuri, a antibioticelor pentru tratarea acestei infecţii.  

Obiectivele întâlnirii GRIP sunt: reflecţia asupra progreselor recente ale rezistenţei antimicrobiene (AMR) pentru a formula noi abordări GRIP, împărtăşirea experienţei locale şi a învăţăturilor despre iniţiative de succes pentru combaterea AMR, crearea de noi resurse pentru pacienţi şi medici, luând în considerare principiile alfabetizării în domeniul sănătăţii.

Experţii la nivel mondial atrag atenţia că, fără acţiuni constante de conştientizare a consumului responsabil de antibiotice, infecţiile rezistente la antibiotice ar putea provoca 10 milioane de decese pe an până în 2050. Ceea ce înseamnă că la fiecare trei secunde ar putea pieri o persoană, arată datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii .

„Bazându-se pe capitalul intelectual al membrilor săi şi pe resursele bazate pe dovezi pentru managementul simptomatic al infecţiilor acute ale tractului respirator, Parteneriatul Global pentru Infecţii Respiratorii (GRIP) are o poziţie unică pentru promovarea celor mai bune practici în managementul clinic al COVID-19 non-sever, autoîngrijire şi administrarea de antimicrobiene în general”, a declarat prof. Sabiha Essack, membru GRIP.

Conform datelor Eurostat, România se află pe ultimele locuri ale clasamentului în ceea ce priveşte consultul medical înainte de utilizarea antibioticului şi pe ultimul loc în ceea ce priveşte cunoştinţele generale ale populaţiei despre utilizarea antibioticelor.

Datele comparate despre consumul de antibiotice (2018) în România şi Uniunea Europeană, publicate de Eurostat şi evaluate în cadrul unui studiu al Societăţii Române de Rinologie şi al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, sunt îngrijorătoare şi relevă că o treime dintre români foloseşte în continuare antibiotice în mod necorespunzător, pentru simple răceli sau durere în gât. Infecţiile cu germeni multirezistenţi reprezintă o provocare majoră pentru toate sistemele de sănătate şi specific pentru sistemul de sănătate şi spitalele din România.

„Ne bucură faptul că această întâlnire are loc în România, o ţară care se află la coada clasamentelor privind un consum responsabil de antibiotice. Este nevoie să fim parte din acţiunile globale şi să învăţăm din experienţa altor state care sunt mult mai avansate în a îndeplini dezideratele OMS în domeniul combaterii AMR”, a declarat prof. dr. Codruţ Sarafoleanu, secretar general al Societăţii Române de Rinologie.

„Avem nevoie de noi resurse pentru educarea medicilor, farmaciştilor şi în primul rând pentru educarea pacienţilor. Sunt multe situaţii în care pacienţii insistă să primească antibiotic chiar şi pentru o simplă răceală. Este îngrijorător şi doar cu eforturi majore din partea tuturor celor implicaţi în domeniul sănătăţii putem reuşi o schimbare de paradigmă şi comportament”, a declarat dr. Adriana Antohe, membru al grupului RespiRo al SNMF.

În 2021, Societatea Română de Rinologie şi Societatea Naţională de Medicina Familiei au lansat la nivel naţional Coaliţia AMR 2050, o iniţiativă având ca obiectiv conştientizarea şi informarea publicului larg şi medicilor cu privire la rezistenţa antimicrobiană. Persoane publice şi formatori de opinie în social media s-au alăturat campaniei, lansând un manifest online pentru utilizarea responsabilă a antibioticelor .

Cele două Societăţi medicale îşi propun atragerea în campanie a unor noi parteneri de alte specialităţi medicale şi reprezentanţi ai societăţii civile, precum şi dezvoltarea unor ghiduri de bună practică medicală pentru recomandarea şi administrarea de antibiotice.

Parteneriatul Global pentru Infecţii Respiratorii (GRIP), convocat şi susţinut de Reckitt,  reuneşte experţi din 11 ţări care lucrează continuu de aproximativ 10 ani pentru a schimba paradigma utilizării necorespunzătoare a antibioticelor, prin promovarea conştientizării şi pledând pentru alternative de ameliorare simptomatică în infecţiile căilor respiratorii superioare (ICRS), astfel transformând în mod pozitiv comportamentul consumatorilor.

 

 

Alergologia