Guvernul britanic a reziliat contractul pentru achiziţia a 100 de milioane de doze din vaccinul anti-COVID-19, al laboratorului franco-austriac Valneva.


Este o lovitură pentru compania Valneva, care miza pe această comandă, singura pe care primit-o până în prezent pentru vaccinul său aflat încă în fază experimentală, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Contractul cuprinde o clauză care permite guvernului britanic să-l rezilieze. Guvernul pretinde în plus că Valneva nu şi-a respectat obligaţiile, ceea ce Valneva contestă viguros”, menţionează laboratorul franco-austriac într-un comunicat, fără alte detalii. Londra nu a oferit deocamdată nicio explicaţie.

În urma acestui anunţ, acţiunile companiei la Bursa de la Paris au scăzut puternic. 

Valneva a dezvoltat un vaccin anti-COVID-19 cu virus inactivat, o tehnologie care este folosită, anual, la producerea vaccinului antigripal.

În luna august, laboratorul franco-austriac a înaintat autorităţilor sanitare britanice o cerere de autorizare a vaccinului său candidat şi a anunţat că, pe baza rezultatelor primelor două faze ale testelor clinice (efectuate pe un număr relativ redus de voluntari), estimează o eficacitate de peste 80% a vaccinului său.

Rezultatele testelor de fază a treia, menite să arate eficacitatea reală a vaccinului, vor fi făcute publice în câteva săptămâni.

Tot în luna august, directorul general al Valneva, Franck Grimaud, a declarat că au loc în continuare discuţii cu Uniunea Europeană, pentru încheierea unui contract de furnizare de vaccinuri anti-COVID-19.

Laboratorul franco-austriac dă asigurări că rămâne „pe deplin angajat” în dezvoltarea vaccinului său anti-COVID.

 

Psihiatru (2)