Proiectul pus în dezbatere publică de către Ministerul Sănătății vizează recunoșterea diplomelor, certificatelor şi titlurilor de medic din specializări clinice și paraclinice, medico-dentare și farmaceutice, eliberate de un stat terţ, altul decât Australia, Canada, Israel, Noua Zeelandă şi Statele Unite ale Americii.

Potrivit proiectului, una dintre condițiile recunoașterii este aceea ca formarea de medic specialist pentru care se solicită echivalarea să se fi efectuat în condiții de studiu și practică medicală care asigură competența profesională a acestuia, cel puțin similară cu competența medicilor pe plan național.

"Recunoașterea profesională a titlurilor se face de către Ministerul Sănătății, prin ordin al ministrului, după avizarea de către Colegiul Medicilor din România a raportului Comisiei mixte formată din reprezentanți ai Colegiului Medicilor din România și ai Comisiei de Specialitate a Ministerului Sănătății. Recunoașterea profesională a titlurilor se face în baza unui raport întocmit de către o comisie mixtă constituită prin ordin al ministrului sănătății", se explică pe site-ul Ministerului Sănătății.

Se precizează că nu se pot supune procedurii de recunoaștere acele diplome dobândite în state terțe pentru care nu există echivalent al specializării în Nomenclatorul specialităților medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală.

În cazul în care nu sunt întrunite în totalitate criteriile de recunoaștere, o comisie mixtă poate institui procedura unei probe de aptitudini profesionale care are ca scop evaluarea cunoștințele teoretice și practice ale solicitantului.

Proba de aptitudini profesionale va constă în susținerea și promovarea a două componente, una teoretică și una clinică sau practică în funcție de specializare, subiectele făcând parte din tematica examenului de medic specialist aflată în vigoare.

Punctajul de promovare al fiecărei probe este de minimum 7 pe baza baremului întocmit de comisia de examinare.

Observații și propuneri privind proiectul de act normativ pot fi transmise în termen de 10 zile pe adresa: propuneri@ms.ro.

 

Sursa: Agerpres