Noul guvern conservator din Noua Zeelandă a confirmat intenţia sa de a renunţa la măsurile de pionierat adoptate pentru combaterea fumatului – ceea ce un ONG califică drept „o victorie uriaşă pentru industria tutunului”.


Fostul premier neozeelandez Jacinda Ardern a convins Parlamentul din Wellington să voteze anul trecut o lege care interzicea vânzarea de ţigări către persoanele născute după anul 2008, informează AFP şi Agerpres.

Decizia a fost salutată de experţii în sănătate publică şi de susţinătorii luptei împotriva fumatului. Măsuri similare au fost anunţate recent în Regatul Unit.

Însă noul prim-ministru, Christopher Luxon, care a preluat mandatul pe 27 noiembrie, a confirmat că Noua Zeelandă va renunţa la lege, invocând temerile legate de o vastă piaţă neagră a vânzărilor de tutun. Christopher Luxon a recunoscut că veniturile fiscale obţinute din vânzările continue de ţigări ar genera, de asemenea, încasări binevenite pentru guvern.

Asociaţia anti-fumat Health Coalition Aotearoa consideră că renunţarea la politica anti-tabac anunţată iniţial este o insultă la adresa ţării. „Este o pierdere majoră pentru sănătatea publică şi o uriaşă victorie pentru industria tutunului, ale cărei venituri vor creşte în detrimentul vieţii neozeelandezilor”, a precizat ONG-ul într-un comunicat.

Legea prevedea o creştere treptată a vârstei minime pentru cumpărarea produselor din tutun şi ar fi redus drastic numărul de magazine autorizate să vândă tutun la maximum 600 în întreaga ţară.





ORL