La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul a aprobat, marţi, Hotărârea de Guvern care dublează amenzile aplicate pentru nerespectarea normelor din domeniul sănătăţii publice. Astfel, sancţiunile vor ajunge până la 3.000 de lei, pentru persoanele fizice, şi 30.000 de lei, pentru persoanele juridice.

„Sunt necesare aceste măsuri pentru responsabilizarea personalului medical atât din unităţile sanitare, cât şi din cabinetele individuale pentru respectarea normelor de sănătate. S-a dovedit faptul că este nevoie şi de măsuri coercitive pentru ca sistemul să funcţioneze”, a declarat Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Concret, dacă până acum se aplicau amenzi între 500 şi 1.500 de lei în cazul persoanelor fizice şi între 10.000 şi 15.000 de lei în cazul celor juridice pentru nerespectarea protocoalelor de transfer al pacientului sau pentru internarea cazurilor care nu reprezentau urgenţe, de acum sancţiunile s-au dublat: pot ajunge până la 3.000 de lei pentru persoanele fizice şi 30.000 de lei pentru persoanele juridice. Alt exemplu îl constituie amenzile pentru persoanele fizice care nu aplică măsurile de prevenire şi răspândire a bolilor transmisibile, amenzi care s-au dublat şi au ajuns între 2.000 şi 6.000 lei, iar pentru unităţile sanitare, între 7.000 lei şi 10.000 lei.

Contravenţii noi pentru personalul neautorizat

Hotărârea de Guvern introduce „contravenţii noi şi sancţiuni contravenţionale pentru acordarea asistenţei medicale de către personalul neautorizat sau care nu deţine cunoştinţe şi abilităţi persoanele atestate prin documente emise de statul român, pentru nerespectare protocoalelor clinice şi a ghidurilor de practică medicală, pentru nerespectarea de către personalul unităţii sanitare a protocoalelor şi a procedurilor în privinţa actului medical pentru neasigurarea la nivelul unităţii sanitare a medicamentelor materialelor sanitare şi reactivilor necesari asigurării unui act medical de calitate, pentru nerespectarea condiţiilor impuse de autorizaţia de funcţionare şi pentru nerespectarea codului de etică şi deontolgie profesională de către personalul medico-sanitar”, se arată în comunicatul trimis presei.

Documentul prevede, de asemenea, dublarea sancţiunilor aplicate de inspectorii sanitari în unităţile sanitare cu paturi pentru nerespectarea regulilor, standardelor şi criteriilor care au caracter obligatoriu în domeniul sănătăţii publice. Astfel, a fost dublat cunatumul sancţiunilor contravenţionale pentru nerespectarea circuitelor funcţionale si a compartimentelor şi seviciilor, neefectuarea verificării aparaturii de sterilizare, neasigurarea depozitării şi păstrării în condiţii optime a articolelor sterilizare şi de unică folosinţă, nerespectarea utilizării produselor biocide, dispozitivelor medicale, necunoaşterea şi neaplicarea tehnicilor şi procedurilor de pregătire pentru sterilizare, neasigurarea apei sterile la blocurile operatorii în sălile de naştere, nerespectarea măsurilor de igienă pentru programului de supraveghere, prevenire şi control al infecţiilor asociate asistenţei medicale, neraportarea infecţiilor, neasigurarea măsurilor antiepidemice, neasigurarea şi neîntreţinera în condiţii de igienă a oficiilor alimentare, sălilor de mese, saloanelor cu paturi etc.

Ministerul Sănătăţii informează că, în anul 2018, inspectorii sanitari au efectuat 13.400 de controale şi au aplicat amenzi în valoare de 1.660.900 lei.