Guvernul va propune, săptămâna viitoare, o ordonanță de urgență pentru suspendarea pe timp limitat a taxei de clawback pentru produse din plasmă, a anunțat medicul Alexis Cochino, imunolog pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului din București, după discuțiile cu premierul și ministrul Sănătății pe tema lipsei de imunoglobulină.

„Săptămâna viitoare se va propune o ordonanță de urgență pentru suspendarea, pe timp limitat, a taxei de clawback pentru produse din plasmă, ceea ce i-a făcut pe distribuitorii producătorilor să promită că asta îi va readuce pe piață. Cel mai rapid (...), chiar din această lună, unul dintre distribuitori va aduce 900 de flacoane, ceea ce ar trebui să acopere necesarul pentru cel puțin o lună pe imunodeficiențe și urgențe majore, urmând ca din ianuarie să fie aduse 2.000 de flacoane de către același distribuitor”, a declarat dr. Cochino, la finalul întâlnirii cu premierul.

Acesta a precizat că, din discuțiile purtate cu guvernanții, a reieșit că „de azi-noapte” s-a introdus în legislație imunoglobulina subcutană, care crește și mai mult șansa la o viață normală pentru acești pacienți. „Nu mai trebuie să vină la spital să stea în frig, pe drumuri, între infecții, și așa mai departe. Deci, veștile sunt bune dacă angajamentele sunt respectate”, a precizat dr. Alexis Cochino.

Ministerul Sănătăţii a anunțat, în cursul zilei de joi, că s-a stabilit înființarea unui grup de lucru asumat prin Ordin de ministru care are ca obiectiv regândirea taxei de clawback pentru toate medicamentele, inclusiv pentru medicamentele ieftine care riscă să fie retrase de pe piață din considerente economice.

Potrivit ministerului, grupul de lucru va începe să lucreze săptămâna viitoare la noile reglementări și va avea în componență, alături de reprezentanții Ministerului Sănătății, pe cei ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, reprezentanți din cadrul Ministerului Finanțelor Publice și câte doi reprezentanți ai asociațiilor producătorilor de medicamente.

„Decizia de a suspenda taxa clawback pentru o anumită categorie de medicamente, astfel încât pacienții să nu mai întâmpine dificultăți în a le găsi în farmacii, este o măsură care adresează simptomele, nu cauza problemei.”, declară directorul de Relații Externe al ARPIM, Liviu Popescu.

„Deși salutară pentru o categorie de pacienți, această măsură va transfera problemele de aprovizionare cu medicamente către alte categorii de pacienți. Devine clar că actualul mecanism de clawback și-a depășit limitele și acționează acum împotriva pacienților. (...) Credem că este o oportunitate majoră pentru autorități să aloce banii necesari și să modifice modelul taxei de clawback, astfel încât pacienții să nu se mai confrunte cu astfel de situații”, explică Liviu Popescu, directorul de Relații Externe al ARPIM.


Sursa: Agerpres