Centrul de Screening şi Diagnostic în Boli Oncologice din Iaşi, prima instituţie medicală de acest fel din zona Moldovei, a fost inaugurat la sfârşitul săptămânii trecute.


Centrul funcţionează în cadrul Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iaşi, care a împlinit un deceniu de activitate, informează Agerpres.

„Acest centru, dincolo de un pachet de servicii preventive în domeniul oncologic, oferă şi alte servicii de sănătate în regim ambulatoriu”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, prezent la eveniment.

Noul centru va asigura servicii de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, de sân, de prostată, de piele şi a cancerului colorectal. El va face parte dintr-un campus medical cu profil oncologic.

„Este un centru pentru omul sănătos. Nu e un centru în umbra cancerului, ci un centru care previne cancerul. Suntem convinşi că pentru ieşeni va fi un loc extraordinar în care să facem programe de screening, astfel încât să nu ne mai întâlnim în zece ani cu forme de cancer în stadii depăşite. E un proiect foarte important pentru noi, este un punct de lansare pentru un campus medical care se va face aici şi care sperăm că va aduce Iaşiul pe o poziţiei şi mai bună decât cea de acum. În prezent, IRO Iaşi este un punct de reper în România cu adevărat”, a afirmat prof.univ.dr Gabriel Dimofte, director medical al IRO Iaşi.

Managerul Institutului Regional de Oncologie, Mirela Grosu, a precizat că imobilul situat pe strada Codrescu nr. 177 A, în care funcţionează Centrul de Screening şi Diagnostic în Boli Oncologice, este construit cu fonduri asigurate prin Compania Naţională de Investiţii. Valoarea investiţiei este de peste 32 de milioane de lei.

„Clădirea are şase niveluri, este dotată cu aparatură de ultimă generaţie, asigurată prin fonduri nerambursabile şi de la bugetul de stat, având în structură laboratoare şi cabinete medicale moderne. Nu vrem să ne oprim aici. În prezent, cancerul este tratat atunci când este diagnosticat sau atunci când o persoană vine la medic. Noi suntem foarte aglomeraţi la Institut. Avem foarte mulţi pacienţi. De aceea ne-am dorit să facem o clădire pentru screening, să «rupem» cumva populaţia sănătoasă de pacientul care vine la IRO pentru control, pentru tratament. Serviciile din cadrul Centrului se acordă persoanelor sănătoase, iar finanţarea pentru screeningul la col şi sân este asigurată din fonduri nerambursabile”, a declarat managerul.

Conform acestuia, femeile cu vârste între 25 şi 30 de ani vor face teste Babeş-Papanicolau, iar cele între 30 şi 64 de ani vor face genotipare HPV. Pentru screening de cancer la sân sunt eligibile femeile cu vârste cuprinse între 50 şi 69 de ani. Persoanele pot fi asigurate sau neasigurate, ele având nevoie doar de buletin pentru testare.

„În afara acestor grupe de vârstă, beneficiarele trebuie să se prezinte cu recomandare de la medicul specialist şi bilet de trimitere. Pentru celelalte tipuri de screening, serviciile vor fi acordate doar persoanelor asigurate, iar decontarea se va face din contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate”, a precizat managerul IRO Iaşi.

Sursă foto: Facebook Institutul Regional de Oncologie Iaşi

 


Oncolog