Specialiştii de la Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iaşi vor oferi, în cursul lunii mai, un cadru de întâlniri gratuite online pacienţilor din zona Moldovei care suferă de cancer şi care au nevoie de suport psihic pentru a gestiona mai bine impactul bolii.


Managerul IRO Iaşi, Mirela Grosu, citată de Agerpres, a declarat că aceste întâlniri online sunt organizate pentru ca pacienţii oncologici care au nevoie de sprijin să îşi înţeleagă mai bine boala şi stările emoţionale prin care trec.

„Întâlnirile sunt realizate în parteneriat cu Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România şi vizează organizarea unui grup de suport multidisciplinar gratuit dedicat pacienţilor care suferă de cancer mamar, cancer pulmonar şi alte tipuri de cancere. Proiectul se numeşte «Împreună pentru tine», se desfăşoară online şi este realizat cu sprijinul Roche România”, a declarat managerul IRO Iaşi, Mirela Grosu.

Scopul principal al grupului de suport este să încurajeze pacienţii să vorbească deschis despre emoţiile lor, despre rolul alimentaţiei şi al mişcării, despre cum funcţionează tratamentul pe care-l primesc.

„O înţelegere mai bună a bolii şi întâlnirea cu alte persoane aflate în aceeaşi situaţie îi poate ajuta să îşi îmbunătăţească starea psihică şi să nu se izoleze. De asemenea, aceste întâlniri se adresează şi aparţinătorilor”, a declarat Mirela Grosu.

Echipa medicală din grupul de susţinere este formată din psihologi, nutriţionişti, kinetoterapeuţi, oncologi, pneumologi, imagişti, radioterapeuţi şi chirurgi.

„Cancerul este o boală care are nevoie de o echipă multidisciplinară, complexă care să vină în sprijinul pacienţilor şi să îi ajute să înţeleagă tot procesul prin care trec de la diagnostic la tratament”, a declarat managerul IRO.

Întâlnirile grupului încep în prima săptămână din mai şi se desfăşoară online săptămânal, pe Zoom. Înscrierile se fac telefonic, prin call center, la numărul 021.253.05.91/tasta 3.

În evidenţele IRO Iaşi se aflau, în 2021, 15.934 de pacienţi, din care 3.020 au reprezentat cazuri noi.

 



Oncolog