Noi descoperiri în lupta anti-Parkinson au fost prezentate la Congresul Internațional dedicat Bolii Parkinson și Dizabilităților de Mișcare din Vancouver, Canada, de la începutul lunii iunie, a.c.

Imunoterapia ar putea fie o metodă de tratament promițătoare, utilizând anticorpi monoclonali care atacă proteina alfa-sinucleină, considerată de mulți cercetători un element cheie în declanșarea bolii.

Studiul dublu orb (double-blind) a inclus 80 de pacienți, majoritatea bărbați cu o vârsta medie de 58 de ani, suferinzi de boala Parkinson în stadii medii și incipite, cărora li s-au administrat trei doze de anticorpi PRX002 (produs Prothena/Roche) intravenos la fiecare 28 de zile.

Cercetătorii au fost surprinși să vadă că după o singură doză de PRX002, nivelurile de alfa-sinucleină au fost reduse cu până la 97%. „Anticorpii atacă sinucleina agregată și toxică și o neutralizează ”, explică prof. dr. Joseph Jankovic de la Colegiul de Medicină Baylor din Texas, SUA, șeful echipei de cercetare.

Alfa-sinucleina este o proteină ce se găsește în corpii Lewy la pacienții cu Parkinson și se crede că este responsabilă pentru degenerarea neuronilor. PRX002 ar putea inhiba transmiterea de la o celulă la alta a formei patologice de alfa-sinucleină, împiedicând, astfel, progresia bolii.

Tratamentul a fost sigur și tolerat de către subiecții studiului, nefiind înregistrate decese sau efecte adverse majore.

Cel puțin 5% dintre subiecții studiului au prezentat reacții adverse ușoare: constipație (9.1% dintre pacienți), reacții legate de perfuzie (7.3%) – înregistrate doar la pacienții care au primit doze ridicate de tratament (60 mg/kg) –  diaree (5.5%) și edem periferic.

Dr. Jankovic atrage atenția că studiile nu au putut măsura efectele anticorpilor asupra sinucleinei agregate din creier, dar „faptul că a fost înregistrată o modificare în lichidul cefalorahidian în urma administrării de PRX002 însemnă că substanța a penetrat și creierul și putem presupune că a interacționat cu sinucleina toxică din creier.”

Monitorizarea pe o perioadă de trei luni a pacienților nu a relevat o schimbare în progresia bolii. „Nu este suprinzător acest lucru”, explică dr. Claudia Trenkwalder din Gottingen, Germania. „Toți pacienții se aflau sub tratament simptomatic și perioada studiului a fost prea scurtă pentru a afla care sunt efectele asupra evoluției bolii.”

Dr. Anthony Lang de la Universitatea din Toronto, Canada, se declară încântat de cercetarea colegilor din Texas. „Boala Parkinson are o evoluție progresivă și există metode eficiente de tratare a simptomelor, dar nici un tratament nu a fost găsit, până în prezent, care să modifice evoluția bolii. Noul studiu este extrem de promițător.”

Sursa: Medscape