Din datele privind numărul de Certificate Profesionale Curente (C.P.C.) emise pe ultimii şase ani de către Colegiul Medicilor din România, pentru exercitarea profesiei în afara ţării, reiese că în 2021 numărul specialiştilor care au plecat în străinătate a scăzut.


Pentru perioada 2016-2020, situaţia este următoarea, informează Colegiul Medicilor din România (C.M.R.):

  • Nr. total al CPC emise la nivel naţional în anul 2016: 1462
  • Nr. total al CPC emise la nivel naţional în anul 2017: 1374
  • Nr. total al CPC emise la nivel naţional în anul 2018: 1221
  • Nr. total al CPC emise la nivel naţional în anul 2019: 1099
  • Nr. total al CPC emise la nivel naţional în anul 2020: 858

Pentru anul 2021, s-au emis 776 de Certificate Profesionale Curente (C.P.C.), mai arată C.M.R.  

„Menţionăm faptul că, situaţia statistică din anul 2016, 2017, 2018 şi primele trei luni din anul 2019 a fost  întocmită în baza raportărilor colegiilor teritoriale ale Colegiului Medicilor din România, iar începând cu luna aprilie 2019, situaţia statistică este întocmită direct din aplicaţia informatică a Colegiului Medicilor din România, realizată pe baza înregistrărilor colegiilor teritoriale”, se mai spune în informare.

Reprezentanţii Colegiului fac următoarele precizări suplimentare: „Prin GOOD STANDING - certificat profesional curent se înţelege documentul cuprinzând datele personale relevante cu privire la onorabilitate şi moralitate, inclusiv la competenţa cu care medicii îşi exercită profesia. Certificatul profesional curent (...) este documentul eliberat la cererea medicului (ori la cererea autorităţii competente omoloage dintr-un alt stat) şi cuprinde datele personale relevante cu privire la onorabilitatea, moralitate şi competenţa cu care îşi poate exercita profesia medicul care deţine sau a deţinut în trecut calitatea de membru al Colegiului Medicilor din România (C.M.R.)”.

Medicii au obligaţia să solicite eliberarea certificatului GOOD STANDING în vederea:

  • întocmirii dosarului de înscriere la orice examen de promovare profesională sau concurs de ocupare a unui post vacant de medic, de medic dentist şi, respectiv, de farmacist;
  • înfiinţării cabinetelor medicale/de medicină dentară, în cazul medicilor, respectiv al medicilor dentişti;
  • exercitării profesiei în afara graniţelor României.
 

Medic