Guvernul francez a prezentat un nou plan anti-tabac: noi creşteri ale preţului ţigărilor şi extinderea spaţiilor fără fumat pe plaje, în parcuri şi în proximitatea unităţilor şcolare.


Noul program naţional de combatere a fumatului în perioada 2023-2027 se sprijină în principal pe „consolidarea fiscalităţii şi pe interdicţiile legate de tutun”, a precizat ministrul francez al Sănătăţii, Aurélien Rousseau, citat de AFP şi Agerpres.

Obiectivul este, în principal, acela de a preveni începerea fumatului, în special în rândul celor tineri, şi de a-i ajuta mai bine pe fumători să renunţe la acest viciu.

„Creşterea preţurilor este foarte eficientă, acest aspect face obiectul unui consens ştiinţific la nivel mondial”, a subliniat Aurélien Rousseau.

Numeroase mărci ating în prezent preţul de 11 euro pentru un pachet cu 20 de ţigări în Franţa. Preţul plafon va fi crescut treptat la 13 euro până la începutul anului 2027, cu o primă etapă de 12 euro în 2025.

Spaţiile fără fumat, indicate prin panouri, vor fi generalizate la nivelul tuturor plajelor, parcurilor publice, pădurilor şi în proximitatea unor locuri publice, precum unităţile şcolare, a anunţat Aurélien Rousseau, evocând posibilitatea unor amenzi.

„Spaţiile fără fumat - deja peste 7.200 în peste 73 de departamente - sunt înainte de toate rezultatul unei mişcări impulsionate pe plan local de către comune. Noi fixăm acest principiu, care devine regula în vigoare”, a explicat ministrul francez.

Şi vânzarea de produse de unică folosinţă pentru vaping, populare în rândul tinerilor, va fi interzisă, a anunţat ministrul francez, denunţând o „aberaţie de sănătate publică şi de mediu”. Interdicţia va fi introdusă printr-un proiect de lege transpartinic, care va fi dezbătut în Adunarea Naţională a Franţei pe 4 decembrie. Interdicţia efectivă este aşteptată cel mai târziu în septembrie 2024.

Pentru a-i sprijini pe fumătorii care vor să renunţe la fumat, tratamente de substituţie nicotinică vor putea fi prescrise de farmacişti.

 




Pediatru