Asociaţia Zi de Bine amenajează în Râmnicu Vâlcea, în colaborare cu Asociaţia AVA, un Centru de logopedie pentru copiii cu tulburări de vorbire. Centrul va deservi atât copii cu sindrom Down sau cu autism cât şi copii tipici, din medii defavorizate.


În România sunt aproximativ 400.000 de copii cu tulburări de pronunţie, conform Centrului de Resurse Educaţionale, iar din cauza unor sunete care nu sunt corectate la timp, mulţi copii ajung să fie marginalizaţi de colegi şi chiar de profesori, se arată într-un comunicat.

„De aici şi până la a deveni un adult cu anxietăţi de interacţiune socială, este doar un pas. Şedinţele de logopedie îi vor ajuta pe copii să înveţe cum să se exprime corect, pentru o viaţă socială sănătoasă”, se subliniază în document.

Datele arată că numărul copiilor cu probleme de vorbire este în creştere, deşi numărul celor examinaţi este în scădere. În cazul în care nu se intervine la timp, aceste tulburări de vorbire au consecinţe grave asupra dezvoltării personalităţii.

„Pe termen lung, tulburările de pronunţie pot influenţa adaptarea socială, abilităţile de comunicare şi relaţionare. Iar VORBĂREŢ - Centrul de logopedie, va ajuta în timp sute de copii din medii defavorizate să-şi crească, prin vorbire corectă, şansele de a reuşi în viaţă”, consideră Melania Medeleanu şi Luciana Zaharia, fondatoarele Asociaţiei Zi de BINE.

Asociaţia AVA s-a înfiinţat în 2020 din dorinţa de a duce la alt nivel procesul de recuperare al persoanelor cu dizabilităţi şi de a atrage atenţia asupra importanţei conexiunii minţii cu sufletul.

Anul trecut, Asociaţia Zi de Bine, împreună cu Asociaţia AVA, au dezvoltat primul Centru psihosomatic multifuncţional pentru copiii cu dizabilităţi din Râmnicu Vâlcea.

 



Pediatru