Date îngrijorătoare au cules din zonele rurale medicii, în cadrul campaniei „Nu am făcut destul”, ajunsă la cea de-a şasea ediţie. Campania din acest an s-a încheiat cu trei cazuri deja diagnosticate şi două în curs de clarificare după testarea ecografică a 854 de femei. Sunt de trei ori mai multe cazuri decât arată statisticile oficiale raportate la 1.000 de femei testate.

Campania „Nu am făcut destul”, iniţiată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), a început ca un proiect de investigaţii gratuite pentru cancerul mamar, însă a devenit tot mai complexă de la o ediţie la alta. Anul acesta, în perioada 5 octombrie - 17 noiembrie, 1.070 de oameni din 14 sate (din judeţele Timiş, Hunedoara, Arad, Satu Mare şi Bihor) au beneficiat gratuit de ecografie mamară, de dermatoscopie, de spirometrie, de EKG, de măsurarea tensiunii, a pulsului, a nivelului glicemiei şi de calcularea indicelui de masa corporală. Costurile au fost acoperite integral din sponsorizări din partea unor companii private.

Examinările au fost făcute de medici specialişti asistaţi de studenţi voluntari de la facultăţile de Medicină din Timişoara, Cluj-Napoca şi Oradea.

„Medicii au văzut 910 femei din sate şi avem trei cazuri de cancer deja confirmate şi două cu diagnosticul în curs de clarificare. Este enorm! Şi vorbim acum de o Românie rurală în miniatură, care a avut şansa acestor testări. Pentru a examina măcar două milioane de femei (cele care au între 50 şi 69 de ani), nu doar 1.000, este nevoie de un program naţional de screening pentru cancerul de sân. Numai printr-un diagnostic pus în stadiu incipient, aceste femei pot fi salvate. Un program naţional de screening ar însemna o investiţie de 29 de milioane de euro din partea statului în fiecare an, arată un studiu detaliat. Adică o contribuţie de 2 euro din partea fiecăruia dintre noi. Dumneavoastră aţi da 2 euro pentru a vă salva mama?”, a declarant preşedintele FABC, Cezar Irimia.

Rezultatele campaniei „Nu am făcut destul”, ediţia 2019

  • 1.070 oameni au fost consultaţi în satele lor - 910 femei şi 160 de bărbaţi. Cea mai în vârstă persoană – un bărbat de 87 de ani.
  • Statistic, profilul persoanei care a venit la consult medical este: femeie, 49 de ani, supraponderală.
  • Dintre cele 910 femei prezente, 854 au făcut ecografii mamare. 60 au primit recomandare pentru mamografie, doar 47 au şi făcut investigaţia, în regim de urgenţă şi gratuit, în clinici specializate. Celelalte fie au făcut mamografie pe cont propriu, fie nu au dorit, motivând că pleacă în scurt timp la muncă în străinătate sau că nu au timp. Au fost făcute 6 biopsii din care au rezultat 3 leziuni canceroase, o leziune benignă, iar două analize sunt în curs de finalizare. Sprijinul pentru efectuarea biopsiilor a fost oferit şi anul acesta de Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca.
  • o femeie a suferit deja o intervenţie chirurgicală pentru extirparea tumorii.
  • 910 femei au fost învăţate cum se face autopalparea şi au experimentat pe mulaje cum se simte un nodul malign, care trebuie examinat de medic.
  • 86% dintre femeile testate nu îşi făcuseră niciodată control la sâni, 70% nu îşi făcuseră nici măcar autopalpare.
  • 1 din 10 femei are o rudă cu cancer de sân, factor de risc în această situaţie.

Cancerul de sân este o problemă majoră de sănătate publică în România, reprezentând a treia cauză de mortalitate (8,68%) pentru femeile între 50 şi 69 de ani . În fiecare oră, e diagnosticat un caz nou de cancer de sân. Şi totuşi, mii de femei află prea târziu pentru a se mai salva. 

România este una din ultimele două ţări din Uniunea Europeană rămase fără un program naţional de screening pentru cancerul de sân. Bulgaria a făcut o încercare în 2009, dar a eşuat. România este însă şi astăzi în stadiul programelor-pilot la nivel judeţean sau, cel mult, regional.