Cele două doze din schema clasică de imunizare cu vaccinul anti-COVID de la Pfizer-BioNTech au oferit o protecţie de 70% împotriva riscului de spitalizare, la infectare cu varianta Omicron - aceasta e concluzia unui studiu realizat în condiţii reale.


Studiul, publicat de Discovery Health, cea mai mare companie de asigurări medicale private din Africa de Sud, a analizat peste 211.000 de teste COVID-19 cu rezultate pozitive, în perioada 15 noiembrie - 7 decembrie, din care aproximativ 78.000 au fost atribuite variantei Omicron, în baza unor prognoze statistice, informează agenţia Reuters, preluată de Agerpres.

Beneficiind de colaborarea Consiliului de Cercetare Medicală din Africa de Sud (SAMRC), noul studiu a arătat că cele două doze ale vaccinului Pfizer-BioNTech au oferit o protecţie de 70% împotriva riscului de spitalizare, în comparaţie cu riscul pentru persoanele nevaccinate, în perioada recentă de creştere bruscă a infectărilor, precum şi o protecţie de 33% împotriva riscului de infectare cu Omicron.

Datele arată o scădere faţă de protecţia de 80% împotriva riscului de infectare şi eficacitatea de 90% împotriva riscului de spitalizare, care au fost calculate în perioada valului de infectări provocate de varianta Delta.

Reprezentanţii Discovery Health spun că rezultatele acestui studiu ar trebui să fie totuşi considerate unele preliminare.

Glenda Gray, preşedinta SAMRC, consideră important faptul că vaccinul Pfizer-BioNTech pare să ofere o protecţie bună împotriva formelor severe de COVID-19 şi a riscului de spitalizare în condiţiile în care o nouă variantă cu o transmisibilitate foarte mare se află deja în circulaţie. „Suntem extrem de încurajaţi de aceste rezultate”, a declarat ea.

Analiza arată că protecţia împotriva riscului de spitalizare s-a menţinut pentru toate categoriile de vârstă, de la persoane de 18 ani şi până la cele de 79 de ani, oferind niveluri de protecţie uşor mai mici pentru vârstnici.

Protecţia împotriva riscului de spitalizare a fost de asemenea consistentă pentru persoanele cu o gamă largă de boli cronice, inclusiv diabet, hipertensiune, hipercolesterolemie şi boli cardiovasculare.


Alergologia