Cercetătorii din China spun că infecţia cu SARS-CoV-2 este, de fapt, o stare de „hipercoagulare”, arată o nouă cercetare, potrivit medscape.com. Medicii chinezi descriu cazurile a trei pacienţi internaţi în unitatea de terapie intensivă, cu forme grave de COVID 19, cu coagulopatie clinic semnificativă, anticorpi antifosfolipidici şi infarcte cerebrale multiple.

„Anticorpii antifosfolipidici vizează anormal proteinele fosfolipide, iar prezenţa acestor anticorpi este centrală pentru diagnosticul sindromului antifosfolipidic", spune Yan Zhang, medic la Peking Union Medical College Hospital din Beijing. Specialistul precizează că acest tip de anticorpi poate apărea, de asemenea, tranzitoriu la pacienţii cu boli critice şi diverse infecţii.

Primul pacient descris în cercetare a fost un bărbat în vârstă de 69 de ani, cu antecedente de hipertensiune arterială, diabet şi accident vascular cerebral, care s-a prezentat cu febră, tuse, dispnee, diaree şi cefalee.

Tratamentul iniţial pentru COVID 19 a fost unul de susţinere a funcţiilor vitale. Cu toate acestea, starea pacientului s-a deteriorat şi a ajuns la insuficienţă respiratorie hipoxemică, fiind pus pe un ventilator. Imagistica a arătat opacitate şi infiltraţii pulmonare bilaterale.

Ceilalţi doi pacienţi erau o femeie de 65 de ani şi un bărbat de 70 de ani. La aceştia, medicii au avut aceleaşi observaţii clinice ca la primul pacient, incluzând teste pozitive pentru anticardiolipină IgA şi anti-β2-glicoproteină I IgA şi IgG.

Cercetărorii arată că prezenţa anticorpilor „poate duce rar la evenimente trombotice greu de diferenţiat de alte cauze ale trombozei multifocale la pacienţii critici, precum coagularea intravasculară diseminată, trombocitopenia indusă de heparină şi microangiopatia trombotică”.

Medicii fac în continuare cercetări pentru a înţelege de unde vine „hipercoagularea” la pacienţii cu COVID 19.