Administratea de injecții trimestriale cu corticosteroizi timp de doi ani cresc riscul de deteriorare a cartilajul pentru pacienții cu osteoartrita genunchiului, fără a oferi un beneficiu medical, arată studiul randomizat controlat efectuat de specialiștii de la Centrul Medical Tufts din Boston, Statele Unite ale Americii, și publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane în luna mai.

„Deși piederea de cartilaj nu a fost asociată cu înrăutățirea simptomelor, în general, cu cât se pierde țesut cartilaginos cu atât crește riscul de a se ajunge la artroplastie și, deci, a provoca leziuni care afectează sănătatea încheieturile pe termen lung”, menționeză prof. dr. Timothy E. McAlindon de la Centrul Medical Tufts din Boston, SUA.

Cercetătorii au comparat rezultatele a 140 de pacienți, cu o vârstă medie de 58 de ani, diagnosticați cu osteoartrita genunchiului și sinovită. Între februarie 2013 și ianuarie 2015, o dată la 12 săptămâni, jumătate dintre pacienți au primit injecții intraarticulare cu 40 mg triamcinolonă, iar celor din al doilea grup le-au fost administrate injecții cu ser fiziologic. Evaluări RMN s-au făcut la începutul și la sfârțitul experimentului pentru a determina grosimea cartilajului și structura țesutului.

Dintre cei 119 pacienți care au terminat experimentul de doi ani, cei cărora li se administrase triamcinolonă au pierdut de două ori mai mult din grosimea cartilajului decât cei din grupul de placebo. Mai exact, grupul căruia i s-a administrat steroizi a pierdut în medie 0,21 mm din grosimea cartilajului în comparație cu grupul placebo care a pierdut doar 0.10 mm, în medie.

Cercetătorii au menționat că rezultatele lor diferă de un terț experiment similar care a utilizat radiografia pentru a determina reducerea cartilajului. „Investigația prin radiografie nu scanează cartilajul direct și nu este sensibilă la schimbări ale țesutului, deci această tehnică nu ar putea depista toate micile schimbări ale cartilajului identificate în studiul nostru cu ajutorul RMN-urilor”, menționează oamenii de știință.

Pacienții au fost rugați să indice niveluri ale durerii pe Scala Likert, de la 0 (absența simptomelor) până la 20 (durere severă). Pacienții care au fost tratați au indicat o reducere a durerii cu 1.2 puncte, cu 0.64 puncte mai puțin decât grupul de control, cu o reducere a durerii de 1.9 puncte (interval de încredere al studiului de 95%). În nici unul dintre cazuri nu s-a atins nivelul minim predefinit de 3.94 puncte, ce indică o schimbare clinică importantă.

Totuși, cercetătorii menționează că nivelul durerii a fost măsurat la fiecare trei luni, dar nu în intervalul de 4 săptămâni după administrarea injecțiilor, când beneficiile tind să fie mai vizibile. „Deci, metoda utilizată de chestionare ar putea să nu fi fost cea mai bună pentru a determina ameliorarea durerilor”

Nici unul dintre cele două grupuri nu au prezentat o progresie clinică sau structurală a osteoartritei. „De fapt, fibrilația superficială s-a înrăutățit mai des rândul celor cărora le-a fost administrat ser fiziologic. Dar aceasta ar putea fi și o coincidență, întrucât măsurători secundare, semicantitative nu au relevat nici o diferență între cele două grupuri”, menționeză autorii studiului. „Dar efectele negative pe care injecțiile cu steriozi le-au avut asupra grosimii cartilajului  au fost consecvente de-a lungul tuturor măsurătorilor”.

Ambele grupuri de studiu au prezentat evenimente adverse similare, cinci în grupul căruia i s-a administrat triamcinolonă și trei incidente în grupul de control. De asemenea, pacienții care au primit injecții cu ser fiziologic au prezentat o ușoară a nivelului de hemoglobină A1C.

Deși studii precendente sugerau un potențial terapeutic al injecțiilor cu ser fiziologic, cercetătorii de la Centrul Medical Tufts au observat un puternic efect placebo.

„ De asemenea, rata de pierdere a cartilajului a fost comparată cu datele din studii de istorie naturală. Deci, e posibil ca diferența dintre cele două grupuri să se datoreze unui efect advers al cartilajului la administrarea de corticosteroizi decât datorită unui beneficiu pe care serul fiziologic l-ar putea avea asupra cartilajului genunchiului”

Sursă: medscape.com