Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu” (INSMC) deschide Centrul de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin, pentru femeile din judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Prahova şi Teleorman.


Începând de astăzi, 7 iunie, Centrul de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin finanţat prin proiectul SCCUT, implementat de INSMC, este funcţional. Astfel, femeile domiciliate în judeţele Regiunii Sud-Muntenia -  Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Prahova şi Teleorman - , vor beneficia de testare gratuită HPV şi Babeş-Papanicolau, se arată într-un comunicat al Fundaţiei Renaştarea.

Testările Babeş-Papanicolau şi HPV se realizează în cadrul cabinetului de testare şi colposcopie al Centrului de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin, INSMC, strada Gheorghe Polizu nr. 38 - 52 Bucureşti de luni până joi, în intervalul orar 14.00-16.00.

Doritoarele se pot programa la o testare gratuită Babeş-Papanicolau (pentru categoria de vârstă 24-29 de ani) sau HPV (pentru categoria de vârstă 30-64 de ani).

Programările se pot face telefonic, de luni până vineri, între orele 08.00 – 14.00 la numărul 0758.025.706.

Femeile sunt aşteptate să se prezinte în baza programării şi sunt rugate să aibă asupra lor un act de identitate, pentru a atesta că sunt domiciliate în judeţele din aria de acoperire a proiectului Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament Precoce (SCCUT) - Regiunea Sud Muntenia.

„Aceste testări oferite prin proiectul SCCUT au menirea să depisteze leziuni ale colului uterin, pe care le putem trata, dacă sunt descoperite în stadii incipiente. În paralel cu deschiderea acestui centru de prevenţie, continuă afilierea entităţilor medicale din judeţele din Sud Muntenia, unde femeile din cele 7 judeţe din regiune pot merge pentru recoltări. Probele se transportă la Bucureşti şi se interpretează la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului”, a declarat dr. Adriana Ciuvică, manager al proiectului, doctor în ştiinţe medicale.

Finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, SCCUT este un program complex, oferind investigaţii medicale gratuite pentru 170.001 femei.

Anual, peste 1.800 de femei din România mor, ca urmare a cancerului de col uterin şi aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidenţa este de 2,5 ori mai mare de-cât media UE-27, iar rata mortalităţii de peste 4 ori mai mare. Incidenţa poate fi însă redusă cu până la 80% ca urmare a programelor de screening la nivel populaţional, însă în România atât depistarea timpurie, cât şi prevenţia rămân la un nivel foarte redus, în special în rândul grupurilor vulnerabile, se arată în comunicat.





Oncolog