Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunţă o creştere constantă a numărului de cazuri în perioada următoare şi se au în vedere trei scenarii, cel mai rău dintre ele anunţând o creştere cu 4% pe zi a cazurilor, ajungându-se la 8.900 de îmbolnăviri zilnic, în 20 martie.


Institutul Naţional de Sănătate Publică a realizat o analiză a evoluţiei pandemiei şi, pe baza datelor colectate de la reluarea cursurilor în şcoli, a stabilit trei scenarii de evoluţie a situaţiei epidemiologice, relatează News.ro. 

Acestea sunt:

1. Creştere constantă cu 1%/zi, ceea ce ar conduce la o medie de 3.300 de cazuri zilnice, la data de 20 martie

2. Creştere constantă cu 2%/zi, ceea ce ar conduce la o medie de 4.600 de cazuri zilnice, la data de 20 martie

3. Creştere constantă cu 4%/zi, ceea ce ar conduce la o medie de 8.900 de cazuri zilnice, la data de 20 martie

„Începând cu data de 17 februarie (la o săptămână de la reluarea cursurilor), se înregistrează o creştere susţinută a mediei cazurilor confirmate pe parcursul ultimelor 7 zile consecutive, evoluţia îndreptându-se spre scenariul 2”, a transmis INSP.

Specialiştii precizează că scenariile nu constituie modele matematice de evoluţie, ci ipoteze de lucru.

INSP a prcizat că s-a observat o creştere a numărului de cazuri în rândul grupei de vârstă 0-19 ani.

„În perioada următoare, este posibil să se observe un impact indirect din cauza faptului că 97% din cazurile din grupa 0-19 ani sunt izolate la domiciliu. Este posibil ca aceste cazuri să transmită infecţia la persoanele adulte din aceeaşi locuinţă, iar acestea, în funcţie de vârstă şi comorbidităţi, să prezinte forme de boală care să necesite spitalizare”, au mai precizat specialiştii.

Reprezentanţii INSP apreciază că observarea acestei creşteri a numărului de cazuri nu poate fi pusă pe seama răspândirii în comunitate a variantei de virus din Marea Britanie.

„Era de aşteptat ca deschiderea şcolilor să aducă un nivel sporit de mobilitate şi interacţiune suplimentare în cadrul comunităţilor, ceea ce va afecta situaţia epidemiologică. La acestea se adaugă şi redeschiderea, în unele zone, a activităţilor operatorilor economici din domeniul HoReCa, jocuri de noroc şi cultură, precum şi, probabil, o relaxare la nivel individual în ceea ce priveşte măsurile de protecţie şi interacţiunile, datorate oboselii pandemice”, se mai arată în raportul INSP.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă, a afirmat, marţi, că nu putem exclude posibibilitatea unui al treilea val al pandemiei de COVID-19 care, având în vedere contagiozitatea crescută a noii tulpini, să aibă un impact epidemiologic ridicat.


Pediatru