Știri

INSP informează populaţia şi medicii despre trichineloză

Institutul Naţional de Sănătate Publică vine cu o informare amplă despre trichineloză, în contextul sărbătorilor de iarnă şi al creşterii consumului de carne de porc şi carne de mistreţ.


Florentina Ionescu
19 Decembrie 2024
Știri
19 Decembrie 2024

INSP informează populaţia şi medicii despre trichineloză

Institutul Naţional de Sănătate Publică vine cu o informare amplă despre trichineloză, în contextul sărbătorilor de iarnă şi al creşterii consumului de carne de porc şi carne de mistreţ.


Florentina Ionescu

 

Oamenii se îmbolnăvesc de trichineloză prin consumul de carne crudă sau insuficient gătită sau produse din carne care conţin larve ale acestor viermi paraziţi, explică specialiştii din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). Cel mai frecvent, carnea infestată cu larve de Trichinella spp provine de la animale precum: porc, cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs). Trichineloza nu se transmite de la om la om. O persoană bolnavă nu transmite boala şi nu te poţi infecta de la o persoană bolnavă, potrivit informării INSP.

Risc de infectare

În ţara noastră, cel mai mare risc de infectare este prin consumul de carne de la porcii crescuţi în gospodărie, deoarece aceştia, nefiind vânduţi prin comerţ cu amănuntul, nu sunt supuşi inspecţiei veterinare, respectiv nu se trimit probe pentru testare de la animalele sacrificate. Datele arată că la noi în ţară, în anul 2023, s-au înregistrat 31 de cazuri noi de trichineloză, în creştere faţă de anul anterior, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în luna ianuarie, după consumul de alimente ( infestate) din perioada sărbătorilor de iarnă, potrivit Centrului Naţional de Control al Bolilor Netransmisibile (Analiza evoluţiei bolilor transmisibile aflate în supraveghere - 2023, 2024). 

Persoanele care consumă carne crudă sau gătită insuficient sunt la risc de trichineloză. Chiar şi consumul unei cantităţi mici de carne crudă, cum ar fi gustatul preparatelor din carne pe parcursul prelucrării, poate să pună persoanele la risc. Cârnaţii, şunca de casă care conţin carne infestată pot determina cazuri de trichineloză. Procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de Trichinella spp.

Întrucât decembrie este luna în care se sacrifică porci în gospodăriile din România, iar apoi se consumă carnea sub diferite forme, experţii din cadrul INSP vin cu detalii suplimentare despre larvele de Trichinella spp.

„Metodele de sărare, uscare, afumare sau procesare cu microunde a cărnii nu asigură distrugerea larvelor. Acestea pot fi distruse în cazul îngheţării cărnii de porc, timp de aproape trei săptămâni, la o temperatură de minim minus 15 grade Celsius. Larvele se distrug şi în cazul prelucrării termice a cărnii la o temperatură de peste plus 70 de grade Celsius”, potrivit INSP.

Înainte de a prepara toba, caltaboşul, sângeretele, cârnaţii sau alte produse, este necesară realizarea unui examen trichineloscopic pentru a vedea dacă nu cumva carnea este infestată cu Trichinella spp. Recomandarea fermă este de testare a cărnii de porc sau de mistreţ.

Diagnostic

Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de gradul de infestare a cărnii şi de rezistenţa organismului, variind de la forme clinice de boală uşoare la cele cu evoluţie gravă spre deces, din cauza complicaţiilor cardiovasculare sau neurologice.

Odată ce paraziţii sunt ingeraţi, sucul gastric acid dizolvă capsula protectoare care înconjoară larvele, iar acestea sunt eliberate şi tranzitează în intestin, unde se maturizează în viermi adulţi şi se reproduc. Odată ce pătrund în muşchi, viermii se încapsulează în ţesuturile musculare (striate), unde pot trăi o perioadă îndelungată, până la 40 de ani.

Se recomandă prezentarea la medic sau la spital în cazul în care o persoană, după ce a consumat sau a gustat carne de porc sau de vânat insuficient preparată termic, manifestă cel puţin trei dintre următoarele simptome: febră; sensibilitate şi dureri musculare; diaree; edem facial; hemoragii subconjunctivale, subunghiale şi retiniene.

Medicii pot cere efectuarea de analize de laborator pentru a demonstra răspunsul imun caracterizat prin apariţia de anticorpi specifici anti- Trichinella spp şi mai rar pentru a evidenţia prezenţa larvelor de Trichinella spp în ţesut obţinut prin biopsie musculară .

Medicii care emit suspiciunea de trichineloză vor raporta cazurile, conform legislaţiei în vigoare, mai subliniază INSP. 




 

Medic

INSPinformaretrichinelozacarne de porccarne de mistretlarveparaziti
Te-ar mai putea interesa
Comunicate de presă

Loteria Română desfăşoară o campanie de informare în parteneriat cu ANT

Florentina Ionescu

Loteria Română şi Agenţia Naţională de Transplant au încheiat recent un acord de parteneriat pentru desfăşurarea unei campanii de informare a populaţiei.

...

Știri

INSP: măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor cu Metapneumovirusul uman

Florentina Ionescu

Institutul Naţional de Sănătate Publică a transmis recent o informare privind Metapneumovirusul uman (HMPV) şi măsurile prin care populaţia poate preveni îmbolnăvirile cu acest virus.

...

Știri

INSP atrage atenţia privind dependenţa de ecrane

În perioada ianuarie-februarie, Institutul Naţional de Sănătate Publică derulează campania „Dependenţa de ecrane, noua provocare a erei digitale; cum o gestionăm?”....