La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat proiectul de HG pentru organizarea si funcţionarea Institutului Naţional de Sănătate Publică şi pentru aprobarea înfiinţării unei activităţi finanţate integral din venituri proprii.


Documentul stabileşte modul de organizare şi funcţionare a Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), pentru asigurarea îndeplinirii funcţiilor acestei instituţii în condiţii optime, se arată într-un comunicat.

Modificările vizează înfiinţarea a două noi Centre Regionale de Sănătate Publică, structuri teritoriale fără personalitate juridică, la Craiova şi Galaţi, pentru acoperirea regiunilor cu servicii de sănătate publică, precum şi reorganizarea unor centre naţionale.

Înfiinţarea Laboratorului Naţional de Sănătate Publică urmăreşte eficientizarea resurselor şi îmbunătăţirea supravegherii şi controlul factorilor de risc, de mediu şi infecţioşi.

Noua organizarea a INSP are ca scop creşterea capacităţii de intervenţie de sănătate publică, precum şi asigurarea răspunsului adecvat la situaţiile de criză şi provocările actuale.

Principalele obiective ale institutului sunt prevenirea, supravegherea şi controlul bolilor transmisibile şi netransmisibile, monitorizarea stării de sănătate a populatiei, promovarea sănătăţii şi educaţia pentru sănătate, evaluarea sănătăţii ocupaţionale şi medicina muncii, monitorizarea sănătăţii în relaţie cu mediul, asigurarea managementului sănătăţii publice, se mai precizează în document.

 


ORL