Cea de-a XII-a ediţie a Conferinţei Naţionale de Psihiatrie a adunat la Timişoara, între 16 şi 19 mai, peste 600 de specialişti din domeniul sănătăţii mintale – psihiatri, psihologi, asistenţi sociali sau sociologi. Unul din principalele subiecte dezbătute a fost Legea sănătăţii mintale şi armonizarea acesteia cu celelalte legi în vigoare (Normarea de personal, Legea sănătăţii, Legea asistenţei comunitare, Legislaţia cu privire la apărarea drepturilor pacienţilor şi Normele de garantare a calităţii serviciilor).

„O propunere importantă, pe care am dezbătut-o şi în cadrul Conferinţei Naţionale, este aceea de a nu avea o lege separată, ci toate aceste reglementări să fie incluse în Legea Sănătăţii. Deci, sănătatea psihică să fie acceptată, dacă vreţi, în conceptul de sănătate, nu ţinută tot separat. Ceea ce pe noi ne izolează şi ca circuite, şi ca informaţie. Ceilalţi nu au informaţiile necesare, nici măcar cei din sistemul medical.”, a declarat prof. dr. Cătălina Tudose, preşedintele Asociaţiei Române de Psihiatrie şi Psihoterapie (ARPP).

Prof. dr. Cătălina Tudose, preşedintele ARPP
Prof. dr. Cătălina Tudose, preşedintele ARPP

Legea Sănătăţii Mintale – integrată în Legea Sănătăţii

O parte din medicii psihiatri prezenţi la Conferinţa Naţională au susţinut chiar ideea de rescriere completă a Legii Sănătăţii Mintale şi, bineînţeles, integrarea sa în Legea Sănătăţii.

Alte direcţii de interes şi dezbatere au fost: aspectele legislative care privesc modalităţile de internare, drepturile persoanelor cu suferinţe psihice (nu numai în cadrul internărilor şi serviciilor, dar şi în comunitate), drepturile şi condiţiile de muncă adecvate pentru echipa medicală, medicaţia off-label şi redefinirea protocoalelor de prescripţie a medicaţiei psihotrope.

„Important este interesul mare manisfetat de participanţi faţă de problemele din profesie. Conferinţa Naţională de Psihiatrie a fost o reuniune atât a membrilor ARPP, cât şi a psihiatrilor care nu sunt membri ARPP, dar sunt totuşi interesaţi de profesia lor. Încercăm acum să alcătuim nişte position papers din parte Asociaţiei şi să le prezentăm autorităţilor.”, a punctat prof. dr. Cătălina Tudose.

„A vorbi despre sinucidere cu adolescentul nu încurajează ideaţia suicidară”

Prof. dr. Doina Cozman, preşedintele Alianţei Române de Prevenţie a Suicidului (ARPS), a prezentat rezultatele studiului SEYLE, desfăşurat în 12 ţări din Europa, cu scopul de a evalua riscul suicidar în rândul adolescenţilor şi de a defini metode eficiente de prevenţie.

„În România, la 1143 de elevi randomizaţi, prin screeningul profesional am descoperit 151 de cazuri cu risc sucidar. Cel mai mult ne-a necăjit faptul că am întâlnit atât de multă ideaţie suicidară pe scara Paykel şi faptul că am găsit la adolescenţi de 15 ani atât de mult abuz nicotinic şi de alcool.”, a explicat prof. dr. Doina Cozman, redactorul-şef al revistei Psihiatru.ro.

Prof. dr. Doina Cozman, preşedintele Alianţei Române de Prevenţie a Suicidului
Prof. dr. Doina Cozman, preşedintele Alianţei Române de Prevenţie a Suicidului

Îmbucurător, follow-up-ul studiului a demonstrat că toate cele trei metode de intervenţie dau rezultate, fie că este vorba de screeningul profesional, autoconştientizarea sau antrenarea profesorilor ca gatekeepers.

„S-a demonstrează încă un fapt important, acela că poţi vorbi cu adolescentul despre sinucidere. Studiul nu a produs evidenţe asupra acestei idei, cum că a vorbi despre sinucidere înseamnă a îndemna adolescentul la sinucidere sau a-i dai idei. Aceasta a fost principala opoziţie din partea corpului profesoral românesc, lucru care nu s-a întâlnit îm alte 8 sau 9 ţări din Europa, participante la studiu.”, a declarat prof. dr. Doina Cozman.

Revista Psihiatru.ro la Conferinţa Naţională de Psihiatrie de la Timişoara
Revista Psihiatru.ro la Conferinţa Naţională de Psihiatrie de la Timişoara

Conferinţa Naţională de Psihiatrie a fost organizată de Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie, în parteneriat cu Asociaţia Psihiatrică Timişoara şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” Timişoara.

Lucrările conferinţei s-au desfăşurat la Hotel Timişoara, cu expuneri ale unor specialişti psihiatri din ţară şi străinătate, precum dr. Bruce Greenhalgh din Marea Britanie sau dr. Luis Duarte Madeira şi dr. Abel Abejas, din Portugalia. În perioada conferinţei s-a desfăşurat şi forumul ARPP cu titlul „Realizări, provocări şi eşecuri în psihiatria românească”.