La Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava s-a efectuat o intervenţie chirurgicală în premieră, care a constat în excizia unui carcinom scuamocelular de buză şi a ganglionilor santinelă din regiunea submandibulară.


Potrivit purtătorului de cuvânt al spitalului, dr. Dan Teodorovici, pacientul, un bărbat în vârstă de 53 de ani, a dezvoltat o formaţiune tumorală agresivă la nivelul buzei inferioare, care a fost excizată în urmă cu o lună.

În cadrul laboratorului de Anatomie Patologică, dr. Adelina Şerban a examinat formaţiunea şi a identificat un carcinom scuamos bine diferenţiat, informează Agerpres.

Deoarece probabilitatea de a trimite metastaze pe cale limfatică la un carcinom atât de agresiv este ridicată s-a decis, de comun acord cu pacientul şi în conformitate cu recomandările oncologice internaţionale, excizia ganglionilor santinelă.

Dan Teodorovici a explicat că ganglionii santinelă reprezintă primii ganglioni în care se drenează limfa provenită din zona corpului unde se află formaţiunea tumorală, iar prin identificarea lor se stabileşte dacă formaţiunea tumorală s-a extins la sistemul limfatic.

„Identificarea ganglionilor santinelă se poate efectua folosind injectarea de coloranţi sau printr-o metodă mai precisă, de ultimă generaţie, care utilizează injectarea unui izotop radioactiv inofensiv pentru pacient, care însă poate fi urmărit intraoperator cu ajutorul unui detector portabil de radiaţii gamma, Gamma probe. În acest caz a fost utilizată metoda de ultimă generaţie cu participarea colectivului Laboratorului de Medicină Nucleară din cadrul Spitalului Judeţean Suceava coordonat de dr. Guţu Mihai, medic primar Medicină Nucleară şi specialist în Radiologie şi Imagistică Medicală, şef de lucrări la UMF Iaşi. (...) Identificarea ganglionului santinelă cu ajutorul radioizotopilor este utilă şi în tratamentul altor cancere agresive precum cele de sân şi piele”, a spus Teodorovici.

Până acum, pentru a beneficia de această intervenţie, era necesar că pacientul să se deplaseze la unul dintre institutele oncologice din Bucureşti, Iaşi sau Cluj.

„Cu susţinerea Consiliului Judeţean şi a conducerii spitalului, Laboratorul a fost dotat cu două astfel de dispozitive Gamma Probe, ceea ce face posibilă realizarea acestei tehnici de identificare şi evaluare a ganglionilor santinelă şi la Suceava. De asemenea, laboratorul deţine şi un dispozitiv hibrid SPECT/CT, în acest moment fiind singurul laborator din Moldova unde această tehnică se poate realiza 3D. cu localizare anatomică foarte precisă”, a mai arătat dr. Teodorovici.

 

 

Oncolog