O intervenţie complexă a fost realizată la Centrul de Chirurgie Toracică al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara, de către o echipă de medici ai spitalului şi de la Institutul „Marius Nasta” din Bucureşti. S-a folosit pentru prima dată o metodă hibridă, care a combinat chirurgia video asistată, efectuată cu ajutorul unui toracoscop, cu chirurgia clasică.


Specialiştii au fost folosit toracoscopul, un instrument dotat cu cameră video care permite obţinerea unor imagini cu o claritate ridicată şi cu posibilitatea unei vizionări de 360 de grade în zona de lucru toracică, se arată pe pagina de Facebook a spitalului timişorean. Folosirea acestui instrument presupune incizii de mici dimensiuni la nivelul toracelui, pe unde sunt introduse atât instrumentele folosite în cadrul intervenţiei chirurgicale, cât şi camera video.

„A fost o tumoră de lob inferior drept, fără alte evenimente oncologice premergătoare. Am făcut o intervenţie hibridă, în sensul în care curăţarea plămânului de toate aderenţele sale şi, respectiv, clamparea şi suturarea mecanică a venei pulmonare au fost făcute video asistat. Dar, apoi, nemaiavând scizură şi fiind un plămân monobloc, a fost necesar să schimbăm puţin intervenţia şi să o transformăm într-o intervenţie clasică, astfel încât să putem vedea artera, apoi bronşia şi să putem lucra mai departe”, a explicat ş.l. dr. Cristian Paleru, medic primar chirurgie toracică de la Institutul „Marius Nasta” Bucureşti.

„Încercăm să dezvoltăm acest tip de rezecţii pulmonare reglate strict toracoscopic, care aduc un beneficiu major pacienţilor cu cancer bronhopulmonar. Sunt de viitor aceste intervenţii chirurgicale datorită faptului că recuperarea post operatorie este mult mai rapidă, iar timpul de spitalizare a pacientului este mult redus comparativ cu intervenţiile chirurgicale deschise, clasice”, a declarat dr. Alin Nicola, medic specialist coordonator Compartiment Chirurgie Toracică a Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara.

Dr. Tudor Mateescu, medic specialist în cadrul spitalului din Timişoara, a spus că, având în vedere beneficiile chirurgiei minim invazive - o recuperare bună, o calitate bună a actului operator, o vizibilitate mai bună - , se doreşte utilizarea acest tip de chirurgie la cât mai mulţi pacienţi.

În ultimele luni, în cadrul Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara au avut loc mai multe intervenţii efectuate cu ajutorul toracoscopului, dar este pentru prima oară când acest tip de chirurgie s-a folosit împreună cu metoda clasică la realizarea unei lobectomii, se mai arată în postare.

Sursă foto: Facebook Spitalul Victor Babeş Timişoara





Oncolog